Kako su Jugosloveni u Boki dobili svoje prve ratne brodove

Ova izložba predstavlja presjek događaja vezanih za formiranje prve moderne jugoslovenske Mornarice, sa akcentom na značaj Boke Kotorske o pomorskoj istoriji
766 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.05.2019. 09:39h

Istorijsko-dokumentarna izložba „100 godina jugoslovenske Mornarice“, autora Dražena Jovanovića, otvorena je sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Ova izložba predstavlja presjek događaja vezanih za formiranje prve moderne jugoslovenske Mornarice, sa akcentom na značaj Boke Kotorske o pomorskoj istoriji.

Kroz brojne fotografije i vrijedne stare nacrte brodova, dokumente sa tih plovila, te predmete koji su korišteni u svakodnevnom radu mornara i oficira, izložba govori o nastanku prve samostalne mornarice južnoslovenskih naroda, nakon okončanja Prvog svjetskog rata.

Njen embrion činila je mala grupa ratnih brodova nekadašnje austro-ugarske mornarice, a koja je novoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca dodijeljena na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine.

Jugoslovenska mornarica počela je sa samo 12 malih torpiljarki i nešto zastarjelih pomoćnih brodova austrougarske RM, te Pomorskim arsenalom u Tivtu kao svojom glavnom remontnom i operativnom bazom, da bi se u godinama do početka Drugog svjetskog rata razvila u respektabilan vid oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije koji je u svom sastavu imao i manji broj prilično modernih plovnih jedinica nabavljenih u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali i sagrađenih u domaćim brodogradilištima kao što je to bio slučaj sa razaračima „Zagreb“ i „Ljubljana“.

Među izloženim eksponaima su i neki koje javnost prvi put vidi, poput nikad realizovanog projekta izgradnje minopolagača od 700 tona iz 1923. Vrlo interesantan mali brod dugačak 68 metara, pored ostaloga, trebalo je da bude naoružan i sa dva topa kalibra 150 mm i tri torpredne cijevi, a njegov nacrt urađen je u bivšem tivatskom Arsenalu.

Na originalnom nacrtu iz vremena Kraljevine, neko je naknadno u socijalističkoj Jugoslaviji, brodu „docrtao“ jugoslovensku trobojku sa petokrakom.

Prikazan je i dio predmeta i dokumenta iz porodične kolekcije Tivćanina Marka Vrbanića, čiji je djed bio podoficir Kraljevske mornarice Jugoslavije i služio je na razaraču „Beograd“.

O formiranju prve samostalne jugoslovenske vojno-pomorske sile na Jadranskom moru govorio je autor izložbe, istoričar Dražen Jovanović, istakavši da je to bio plod napora da nakon mnogo vjekova plovidbe i borbe pod tuđim zastavama, narodi bivše Jugoslavije konačno dobiju i sopstvenu Moranaticu koja će viti njihov barjak.

„Ovo što vidite ovdje damo je dio materijala koji su sačuvani u depoima naše Zbirke kao zaostavština bivšeg Arsenala u kojem su ovi brodovi, tehnika i naoružanje održavani i remontovani. Ova priča će se nastaviti i nadam se da ćemo ubrzo imati i izložbe o partizanskoj, odnosno Mornrici NOVJ, kao i o Jugoslovenskoj Ratnoj Mornarici jer je Boka bila jedno od značajnijih mjesta kada je u pitanju nastanak i razvoj tim mornarica, ali i mjesto gdje se sve to prije desetak godina, i završilo", istakao je Jovanović.

Bonus video: