NVU Turističko udruženje Žabljak: Neblagovremeno čišćenje puta preko Durmitora stvara probleme

498 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Obrad Pješivac
Ilustracija, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.05.2019. 11:39h

NVU „Turističko udruženje Žabljak“ ukazuje na problem koji turistički radnici i turisti imaju svake godine zbog neblagovremenog čišćenje puta preko Durmitora koji povezje Žabljak i Plužine.

„Ovaj put nalazi se u svim turističkim vodičima kao jedan od najljepših puteva u Evropi, a isto tako i google maps daje instrukcije da je ovaj put najkraći put iz pravca Plužina do Žabljaka. Okolnost da je dio puta kroz masiv Durmitora još uvijek neprohodan, stvara probleme za turiste koji, vođeni uređajima za navigaciju, dođu do nameta a onda se, često u kasnim večernjim satima, zaobilazno vraćaju nakon više sati do željene destinacije. Ugostitelji su primorani da goste čekaju kako bi ih smjestili i to kreira brojne probleme“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Udruženja, sredinom aprila ukazali su na ovaj problem predsjedniku Opštine Žabljak Veselinu Vukićeviću koji se dopisom obratio Upravi za saobraćaj.

Iz Udruženja ukazuju da je turistička sezona počela ranije zbog brojnih niskobudžetnih letova i niskih cijena renta vozila. Te okolnosti ih obavezuju na spremnost za doček gostiju ali ih neprohodnost te saobraćajnice limitira.

Ministarstvo turizma je prošle godine realizovalo projekat „Panoramski putevi“ gdje je glavni dio trase upravo ovaj put.

„Ovaj putni pravac, odnosno oko 20 kilometara kroz masiv Durmitora, predstavlja poslednji je u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja. Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog oko 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda pozanata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari“ navodi se u saopštenju uz konstataciju da je Udruženje spremno preduzeti aktivnosti prikupljanja sredstava kako bi organizovali privatnu kompaniju koja će ovaj regionalni put pročistiti.

Prohodnost ovog puta važna je i za splavarska udruženja jer je to najkraća kopnena saobraćajnica pri povratku sa raftinga.

Bonus video: