SO Herceg Novi: Povećana cijena boravišne takse

483 pregleda 0 komentar(a)
Danas u parlamentu, Foto: Slavica Kosić
Danas u parlamentu, Foto: Slavica Kosić

Gosti Herceg Novog od ovog ljeta će plaćati boravišnu taksu euro umjesto dosadašnjih 90 centi.

U obrazloženju Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode navedeno je da je Zakonom o boravišnoj taksi definisano da se ona utvrđuje u rasponu od 10 centi do 1 eura, a da je o predlogu povećanju cijene, uzeta je u obzir praksa susjednih primorskih Opština koje su boravišnu taksu propisale u istom iznosu .

Nije prihvaćen amandman koji je predložio odbornik DPS Zoran Kovačević da iznos boravišne takse od jednog eura ostane u periodu juna, jula i avgusta, da u maju i junu iznosi 0,80, a tokom ostalih mjeseci 0,60 eura. On je objasnio da bi to značilo I bolju promociju grada u periodima pred i post sezone za što se gradska Turistička organizacija zalaže samo deklarativno.

“Sekretarijat je morao da vodi računa da su ponude za ovu sezonu odavno date, što znači da će, što je veoma nepopularno zbog toga morati biti korigovani ugovori, zato predlažem a primjena odluke počne prvog oktobra”, rekao je Kovačević.

Kovačević se naveo da se većina prihoda od boravišne takse opredjeljuje lokalnoj turističkoj organizaciji za unapređenje turističke destinacije i njeno promovisanje na tržištima, a da se u Herceg Novom od tih sredstava grade trotoari kao turistička infrastruktura. “I to je bolje nego da se novac troše na razna putovanja i programe koji ne doprinose boljoj promociji i ponudi grada”, kazao je Kovačević I ustvrdio da je prihod od boravišne takse u prošloj godini rezultat strožije kontrole bijelih kartona na granicama.

Podsjećamo da je Zakonom propisano da 80 odsto sredstava ostaje Opštinama, odnosno lokalnim turističkim organizacijama, a 20 odsto za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije.

Bonus video: