Plaketa "Hrabro srce" barskim čempresarima

U ime Barana plaketu su danas primili Ines Delić, Rialda Kurgaš, Branka Ćalasan, Stefan Đukić i Stevo Martinović
2854 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2019. 14:01h

Plaketa "Hrabro srce", koju Televizija "Vijesti" dodjeljuje od prošle godine, danas je za human podvig uručena barskim čempresarima.

U ime Barana plaketu su danas primili Ines Delić, Rialda Kurgaš, Branka Ćalasan, Stefan Đukić i Stevo Martinović.

Kurgaš je podsjetila da je sve počelo objavljivanjem fotografije ograđenog dvorišta Gimnazije, što je bio motiv da se građani dalje međusobno povežu.

Protesti su počeli 20. oktobra prošle godine, zbog planirane sječe više desetina stogodišnjih čempresa i uništavanja školskog dvorišta. Planirana je bilo da na mjestu parka i dvorišnog prostora dvije srednje, osnovne i jedne muzičke škole, bude izgrađen vrtić.

U inicijativi protiv takvog rješenja učestvovalo je na stotine Barana, koji su, kako su kazali njihovi predstavnici koji su primili plaketu, svako onako kako umije, doprinosili borbi.

Krajem februara, premijer Duško Marković je zatražio od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića i uredi postojeću lokaciju, pored ostalog, i sadnjom 90 čempresa. Nakon toga, predložena je nova lokacija za vrtić. Uređenje uništenog dvorišta nije počelo, a u građanskoj inicijativi Bara trenutno rade na planu projekta, kojeg će, kako su kazali, predstaviti nadležnima.

"Ko god je u inicijativi tokom protesta rekao da bi nešto trebalo uraditi, sam je preuzimao i realizaciju predloženog rješenja. Zato smo na sebe preuzeli i da napravimo predlog uređenja parka", kazali su predstavnici čempresara.

Direktorica "Vijesti" Marijana Bojanić rekla je da su čempresari svojom borbom i aktivnostima javnosti pokazali i kako jedna građanska inicijativa pokrenuta na lokalnom nivou može da da rezultate i na nivou države, te da to može biti vjetar u leđa i drugima da se pokrenu.

Nagrada "Hrabro srce" ustanovljena je prošle godine, povodom obilježavanja 10 godina TV Vijesti. Plaketa je tada dodijeljena Nikšićanki Tatjani Vukićević, koja je mladom donirala bubreg.

Bonus video: