Lajčaku uručen počasni doktorat: "Dirnut sam vašom izuzetnom pažnjom"

Lajčak je kazao da su političke elite i građani Crne Gore uspjeli da izvedu zemlju iz turbulentne prošlosti
849 pregleda 1 komentar(a)
Nikolić i Lajčak, Foto: Ana Komatina
Nikolić i Lajčak, Foto: Ana Komatina
Ažurirano: 08.05.2019. 14:27h

Crna Gora je danas u svijetu poznata kao uspješna zemlja, a u međunarodnoj zajednici prihvaćena kao pouzdan partner i saveznik, sa kojim se uvijek može računati u rješavanju složenih pitanja, ne samo u regionu, nego i šire.

To je ocijenio slovački ministar vanjskih i evropskih poslova i predsjedavajući OEBS-om, Miroslav Lajčak.

Njemu je danas na svečanoj ceremoniji rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić uručio počasni doktorat.

Nikolić je rekao da je Lajčak dao značajan doprinos sprovođenju politike konstruktivnog dijaloga i političkog kompromisa u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope i imao važnu ulogu u savremenoj istoriji crnogorskog naroda:

“Lajčak je, kao izaslanik Evropske unije za referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore, doprinio realizaciji složenog procesa crnogorskog referenduma, koji je rezultirao mirnim i demokratskim izjašanjavanjem crnogorskih građana o obnovi državnosti”.

Senat UCG je na sjednici održanoj 19. aprila podržao predlog Fakulteta političkih nauka (FPN) da UCG dodijeli počasni doktorat Lajčaku, za njegova dostignuća na polju diplomatije i međunarodnih odnosa i prava.

Dekan FPN, Milan Marković, kazao je da Lajčak svojom aktivnošću, predanim i dugogodišnjim radom ovaploćuje ideju mira, integracija, ravnopravne saradnje među narodima i državama, dijaloga, tolerancije i multietničkog sklada.

Lajčak je istakao da je dio njegovog ličnog i profesionalnog života vezan za Crnu Goru.

Kazao je da odaje priznanje crnogorskoj političkoj eliti i građanima koji su Crnu Goru uspjeli da izvedu iz turbulentne prošlosti na put koji vodi ka evropskoj budućnosti.

"Imali ste jasnu viziju svoje budućnosti u nezavisnoj Crnoj Gori, viziju moderne države u zajednici demokratskih država koje dijele zajedničke vrijednosti, a imali ste i volju i snagu da tu viziju uspješno ostvarite... Danas ste predvodnik integracionih procesa na Zapadnom Balkanu, i slobodno mogu da kažem da je proces evropskih integracija u regionu živ i nastavlja se zahvaljujući upravo vašem napretku", zaključio je Lajčak.

Bonus video: