Apel Demokrata i Crnogorske: Rušenjem dijela "Budve" pošaljite jasnu poruku svim divljim graditeljima

Krapović je kazao je da je lokalna Komunalna inspekcija prije dva mjeseca sačinila zapisnik o nelegalnim radovima, ali da državna urbanističko građevinska inspekcija MORT-a ne želi da reguje
3371 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Danas u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.05.2019. 15:23h

Čelnici budvanskih vladajućih partija, Demokratske Crne Gore i Crnogorske, pozvali su premijera Duška Markovića i ministra održivog razvoja Pavla Radulovića da poruše dograđani dio hotela “Budva”, vlasništvo kompanije “Uniprom hoteli” biznismena Veselina Pejovića, na glavnom gradskom šetalištu i time zaista pokažu da se istinski bore protiv divlje gradnje.

Komunalna policija naložila je firmi "Uniprom hoteli" da ukloni do 15.30 časovaukloni kran kojim izvodi nelegalne radove na izgradnji kupole iznad bazena. Kran je postavljen na gradskom šetalištu.

Okupljeni ispred divlje izgrađenog jednospratnog krila hotela, nekadašnji gradonačelnik i lider budvanskih Demokrata Dragan Krapović, kazao je da je lokalna Komunalna inspekcija prije dva mjeseca sačinila zapisnik o nelegalnim radovima, ali da državna urbanističko građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma ne želi da reguje.

Uz podsjećanje da je ministar Radulović prije mjesec prisustvovao svečanom otvaranju hotela “Fontana”, na samo desetak metara iza divlje dograđene Budve, Krapović je naveo da u Budvi ima ogroman broj nelegalnih objekata.

“Poznato je da je donijet novi Zakon o planiranju i izgradnji objekata, kome smo se protivili. Jedna od zamjerki koju smo imali je bila nedovoljni inspekcijski kapaciteti za kontrolu i sprovođenje onoga što Zakon nalaže. U ovom trenutku te boljke se vrlo drastično na teritoriji Budve manifestiju, imamo ogroman broj nelegalnih objekata. Ovaj dio hotela "Budva", gdje smo se okupili, sagrađen je bez ijednog, jedinog papira. Podsjetiću na izjavu premijera Markovića da ne želi da vidi nelegalne objekte na primorju, uopšte na teritoriji Crne Gore. Želim da informišem Markovića da se u Budvi i na Crnogorskom primorju u ovom trenutku nalazi nikad veći broj nelegalnih objekata i da je dio hotela “Budva” jedna od eklatantnih primjera na koji način inspekcija u Budvi postupa”, kazao je Krapović.

Naglašavajući da je Komunalna pocija 15. marta sačinila službenu zabilješku, gdje je konstatovala iskope dubine dva metra, Kraopović je kazao da od toga dana, do danas nipšta nije urađeno.

“U ovom trenutku su radovi u toku. Nakon toga mediji su objavili na naslovnoim stranama, da se nelegalno gradi, ali ni to nije dovoljno da inspekcija MORT-a povuče određene poteze i iskontroliše gradilište na samom budvanskom šetalištu. Tražimo da nam se javno odogovori, da li je inspekcija izlazila na gradilište, da li je donijela rješenje. Za nas jedino prihvatljivo je rješenje o rušenju objekta. Tražimo zašto od momenta kada je Komunalna pocliiaj sačinila zapisnik, zašto se dogodilo da se od iskopa dođe do gotovog objekat i ko će da snosi odgovornost za takvo postupanje”, naglasio je Krapović.

On je uputio otvoreni zahtjev da se dio hotela poruši, kao poruka svim divljim graditeljima, a ne da se čeka produženje roka i omogući legalizacija, što je javna tajna.

“Ne samo ovaj nego i drugi nelegalni objekti, jer samo privilegovani su imali informacijud a će rok za legalizaciju biti produžen . Tražimo da se pošalje jasna poruka svim divljim graditeljima. Gradnja se dešava na budvanskom šetalištu, mjestu gdje nije moguće da inspekcija nije vidjela da se divlje gradi. Inspekcija je bila u Budvi , drugim povodom oko privremenih objekat,u zoni morksog dobra i tu je već mjesec i više, i sve joj se dešavalo ispred očiju.Očekujemo da Radulović odogovori u najkraćem roku time što će porušiti ovaj objekat i pošalje poruku da neće se tako nešto više tolerisati”, istakao je Krapović.

Potpredsjednik Opštine i lider budvanske Crnogorske Vladimir Bulatović podsjetio da je o nelegalnim radovima na hotelu Budva, javno govorio prije dva mjeseca na sjednici Privredne komore i Odbora za turizam još dok su se izvodili iskopi.

“Tada sam iznio da se izvodi divlja gradnja u strogom centru Budve. Vrlo je simptomatično da divlja gradnja otpočinje danom kada hotel “Budva” daje saglasnost na ostanu privremene lokacije – otvorene diskoteke na šetalištu kojim gazduje JP “Morsko dobro”. Postavlja se evidentno pitanje - kako je moguće da neko daje saglasnost na nešto što mu smeta, a da sjutra kreće da divlje gradi, koja je sankcionisana od lokalne komunalne inspekcija, a da niko sa republičkog nivoa ne reaguje, i da nakon dva i po mjeseca Radulović kaže da su otvoreni šankovi potpuno u redu, jer ima saglasnost istih ovih hotelijera. Ovdje imamo čudnu simbiozu dešavanja. Zahtjev Opštine je da sve ono što se dešava nelegalno, mora biti sankcionisano i da aršin mora biti primijenjen prema svima jednako”, kazao je Bulatović.

I dok su se rukovodioci dvije partije obraćali novinarima, budvansko šetališta bilo je blokirano velikim građevinskim kranom, koji je anagažovana na nelegalnoj gradnji.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i potpredsjednik Opštine Marko Marković, šef parlamenta Krsto Kiko Radović, sekretar za pravnu zaštitu Nikola Plamenac.

Krapović: Krajnje je vrijeme da neko preuzme odgovornost

Krapović je kazao da je da ako se ovakvo postupanje stavi u kontekst krstionice na Mihioljskoj Prevlaci dobiće se jasan odgovor po kome modusu i na kakav način postupa ova Vlada.

“Mislim da je rušenje krstionice u momentu sveopšteg građanskog bunta i protesta marketinško-politički potez koji je bio potreban da se napravi, kako bi se skrenula pažnja sa onoga što je nezadovoljstvo građana. Međutim, nije se našlo za shodno da se izađe ovdje, na sred budvanskog šetališta gdje se dograđuje objekat ovolikih gabarita na potpuno nelegalan način bez jednog papira i da inspekcija ništa ne uradi. Stvarno je nedopustivo i da je krajnje vrijeme da neko u ovoj državi preuzme odgovornost za ono što se desilo donošenjem Zakona”, ocijenio je Krapović.

Bonus video: