„Oškoš” najbliži ugovoru za oklopna vozila?

Razmatrani američki Oškoš, italijanski Iveco, španska Urovesa, Sendstorm Izrael i NMS Nurol Makine Turska
6446 pregleda 21 komentar(a)
Pripadnici VCG koriste "oškošova" vozila u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović
Pripadnici VCG koriste "oškošova" vozila u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 08.05.2019. 15:52h

Prije nego što se donese odluka od koga će se trgovati do 30 miliona eura vrijednih oklopnih vozila, prednost će imati ponude kompanija sa čijim vozilima su crnogorski vojnici već imaju iskustva.

“U obzir su uzete prvenstveno one ponude kompanija čija vozila naši vojnici koriste tokom aktivnosti u međunarodnim misijama”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Pema informacijama “Vijesti”, razmatrane opcije u izboru su: američki Oškoš, italijanski Iveco, španska Urovesa, Sendstorm Izrael i NMS Nurol Makine Turska. Očekivanja su da će cijena biti znatno niža od 30 miliona.

Pripadnici VCG učestvuju trenutno u više misija i operacija podrške miru i to u operacijama vođenih od strane NATO, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Što se tiče oklopnih vozila, pripadnici VCG ih koriste u Avganistanu u misiji “Odlučna podrška” (Resolute Support).

“U svakodnevnim zadacima crnogorski vojnici u Avganistanu koriste oklopna vozila američkog proizvođača ‘Oshkosh’ model M-ATV MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), kao i vozilo MaxxPro MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). To su vozila visoke prohodnosti na svim terenima i koja su otporna na mine”, pojasnili su “Vijestima” iz resora odbrane.

Prilikom posjete Vašingtonu krajem marta, direktorica Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane Alma Ljuljanaj Jovićević sastala se sa predstavnicima kompanije “Oshkosh”.

Iz Ministarstva je tim povodom saopšteno da je susret bio prilika da se dobije što više relevantnih informacija o sposobnostima koje odlikuju laka oklopna vozila koje proizvodi ova kompanija.

Ministar odbrane Predrag Bošković nedavno je u jednom od intervjua, na pitanje koliko je izvjesno da će ova vozila kupiti od američkih kompanija, kazao da se još razmatraju dostavljene ponude.

Iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da su pored vozila ove američke kompanije, pripadnici VCG su imali priliku da voze vozila španskog proizvođača “Urovesa”. “I to model URO VAMTAC (Vehículo de Alta Movilidad Táctico - High Mobility Tactical Vehicle) na dvije vježbe - Saber Guardian 17 koja se realizovala u Rumuniji i Trident Juncture 2018 u Norveškoj”, navodi se u odgovoru resora odbrane.

Iz Ministarstva su istakli da se pored ovih kompanija, razmatraju ponude i drugih renomiranih proizvođača ovakve vrste vozila koji su bili spremni da prezentuju svoj asortiman.

Dugoročnim planom razvoja odbrane do 2025. godine, u dijelu koji se tiče opremanja i modernizacije Vojske, planirano je opremanje prve i druge pješadijske čete sa 67 oklopnih vozila. Imajući u vidu ograničenost finansijskih resursa za opremanje i modernizaciju predviđeno je da se nabavka glavnih sistema i opreme (helikopteri, radar, oklopna vozila i dr.) realizuje kroz kredite na period do deset godina, precizirano je dokumentom koji je Vlada usvojila 2016. godine.

Tako je ministar početkom prošle godine potpisao 30 miliona eura vrijedan kreditni angažman za nabavku tri helikoptera kompanije “Bell”, koje je Crna Gora dobila.

Od Njemaca u septembru šest lakooklopnih vozila

Crna Gora je u septembru prošle godine dobila od Njemačke šest vozila lakooklopnih patrolnih vozila ENOK LAPV (Light Armoured Patrol Vehicle).

“Ovom donacijom su značajno povećani kapaciteti i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore, što doprinosi ispunjenju NATO ciljeva sposobnosti i interoperabilnosti. Na ovaj način znatno će se proširiti mogućnosti obuke ljudstva u skladu sa NATO standardima i procedurama”, kazali su Ministarstva.

U pitanju su nova terenska vozila tipa “mercedes benz”, model G 280 CDI, sa zaštićenom karoserijom.

Vozila su opremljena lakim oklopom, klasom zaštite STANAG 4569 nivo II (balistička). Takođe, vozila su opremljena i protivminskom zaštitom DM31.

Dobili dva čamca od Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države donirale su juče crnogorskoj Mornarici dva čamca P-5.8 sa pratećom opremom, u okviru programa Protiv-minska humanitarna akcija.

Ceremoniji su prisustvovali ministar Bošković i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Ambasadorka je naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru, kao kredibilnog saveznika u okviru NATO, sa posebnim fokusom na jačanje odbrambenog sektora.

Bošković je naglasio da su SAD glavni strateški saveznik Crnoj Gori u jačanju odbrambenih kapaciteta.

Bonus video: