Elektrane usred avanturističkog centra kod Andrijevice

U srcu Avanturističkog centra “Mojan” kod Andrijevice planirane čak tri male hidroelektrane. Ništa nije urađeno ni sa karaulama na području plavske i gusinjske opštine, na granici prema Albaniji
2039 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Avanturističkog centra prije skoro dvije godine, Foto: Tufik Softić
Sa otvaranja Avanturističkog centra prije skoro dvije godine, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 08.05.2019. 16:45h

Čak tri male hidroelektrane gradiće se u srcu nedavno izgrađenog Avanturističkog centra “Mojan”, u selu Jošanica kod Andrijevice, čime će, po mišljenju mještana i opozicionih odbornika, biti devastiran taj prirodno zaštićeni prostor ispod planine Komovi.

U cilju upotpunjavanja turističke ponude, u tom mjestu renovirana je bivša karaula i otvoren Avanturistički centar “Mojan”, za šta je utrošeno skoro 300.000 eura. U tom centru se, pored sportsko-rekreativnog poligona, nalazi i objekat sa tridesetak ležajeva, kuhinjom i prostorijama za zabavu.

Kako će to uticati na razvoj turizma u koji su otvaranjem ovog centra polagane velike nade za razvoj siromašne sjeverne opštine, ostaje tek da se vidi.

U andrijevičkim opozicionim partijama smatraju da neće dobro, kritikujući lokalni DPS da urušavaju čak i ono što bi potencijalno moglo biti pozitivno za razvoj ne samo Andrijevice već čitavog sjevera. Tako su iz Opštinskog odbora DF-a ocijenili da državna strategija o razvoju turizma na sjeveru Crne Gore sadrži brojne nelogičnosti. Kažu da to, između ostalog, upravo potvrđuje i Avanturistički centar “Mojan”, otvoren prije godinu i po.

U Andrijevici je DPS betonirala političku scenu osvajajući na posljednjim lokalnim izborima čak 19 odborničkih mjesta, odnosno 20 sa političkim partnerom SD. Poslije perioda bojkota parlamenta u skupštinu su se kao opozicija sa po pet odbornika vratili samo Socijalistička narodna partija i Demokratski front.

Iz DF-a naglašavaju da je nespojivo da se pored samog Avanturističkog centra na rijeci Perućici gradi nekoliko hidroelektrana.

Šef lokalnog odbora DF-a Vesko Raketić objašnjava da u tom centru, pored sportsko-rekreativnog poligona, postoji objekat sa tridesetak ležajeva, kuhinjom i prostorijama za zabavu.

“Očekivali smo da taj centar poprimi obrise mjesta koje će zbog netaknute prirode privlačiti brojne turiste. Međutim, umjesto toga dozvoljeno je da koncesionari potpuno devastiraju rijeku Perućicu i da na njoj grade tri elektrane. Uvođenjem rijeke u cijevi u potpunosti je obesmišljeno postojanje omenutog Avanturističkog centra, tim prije kad se zna da se jedna od elektrana instalira u neposrednoj blizini samog objekta koji je predviđen za smještaj turista”, tvrdi Raketić.

Prema njegovim riječima, “to je još jedna potvrda koliko državu zanima razvoj turizma u Andrijevici”.

Raketić podsjeća da je Avanturistički centar Mojan, odnosno objekat u Jošanici, u startu dat na upravljanje Studentskom sportskom savezu Crne Gore. Tada je saopštavano da će ovo netaknuto pririodno mjesto ispod Komova biti razvojni zamajac čitavog kraja.

On tvrdi da od tih najava nije bilo ništa i da je garnitura na vlasti u cilju tajkunuzacije sjevera namjerno smislila koncept koji predviđa da se prirodni resursi Komova stave daleko od očiju poklonika turizma.

“Kad se čovjek uputi prema Avanturističkom centru, dočekaće ga propali putevi, posječene šume i devastirane rijeke. Takođe, dočekaće ga zatvorene škole i pusta sela u kojima žive samo staračka domaćinstva. Sa ovako poraznim činjenicama se ne dočekuju turisti”, smatra Raketić.

“Vijesti” su ranije pisale o tome da je veliki broj kasarni i karaula iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničke države Srbije i Crne Gore, nakon što je čuvanje granice od vojske preuzela policija, ostalo prazno i prepuštenu zubu vremena, nemaru, nebrizi i propadanju.

Na području plavske i gusinjske opštine, na granici prema Albaniji, ima ih čak devet, dok su tri do četiri prepuštene propadanju na teritoriji Andrijevice.

U tom kontekstu je moguće posmatrati poseban značaj rekonstrukcije karaule u Jošanici i njenog pretvaranja u Avanturistički centar “Mojan”. Taj objekat je u okviru projekta „Revitalizacija lokalnih zajednica kroz turizam i rad sa mladima“, preuređen u takozvani Avanturistički centar „Mojan“.

Ovaj projekat je odobren u okviru prekograničnog poziva sa Kosovom i finansiran je od strane Evropske unije.

U Andrijevici male elektrane gradi brat predsjednika te opštine Srđana Mašovića, Igor Mašović. Njegova je elektrana Bradavac, a radove izvodi i na Mojanskoj rijeci koja izvire ispod Komova.

Opština: Neće smetati razvoju turizma

Iz lokalne uprave su ranije isticali da je otvaranjem Avanturističkog centra “Mojan” došlo do stvaranja višestrukih pogodnosti za razvoj čitavog kraja. Navodili su da su na ovaj način napravljeni kapaciteti za bolju turističku valorizaciju jedne zone koja je u turističkom smislu bila zapostavljena.

Međutim, iz lokalne Turističke organizacije tvrde da oni do sada nijesu imali nikakvih dodirnih tačaka sa renoviranim objektom u Jošanici. Iz lokalne uprave naglašavaju da će se buduće elektrane na Perućici uklopiti u prirodni ambijent, te da će Avaturistički centar ubrzo preći u ruke DOO Park prirode “Komovi”.

“Elektrane neće smetati razvoju turizma, a Avanturističkin centar će ubrzo preuzeti DOO Park prirode “Komovi”, čiji je osnivač Opština Andrijevica. Na taj način ovo će mjesto postati privlačno za turiste”, kazali su kratko u lokalnoj upravi.

Bonus video: