TVRDE DA KRŠE ZAKON

Institut za javno zdravlje: Vodovod Pljevlja ugrozio zdravlje građana

Iz Instituta za javno zdravlje tvrde da pljevaljski Vodovod krši zakon
953 pregleda 2 komentar(a)
Izvorište Breznica, Foto: Goran Malidžan
Izvorište Breznica, Foto: Goran Malidžan

Proces samokontorole zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku upotrebu ne samo da nije monopolistički dodijeljen Institutu za javno zdravlje (IJZ), već naprotiv - omogućen je svim laboratorijama koje ispunjavaju zakonom predviđene uslove, a "Vodovod" Pljevlja ne samo da je prekršio niz zakonskih propisa, već je u određenoj mjeri zdravlje stanovnika opštine Pljevlja ugrozio dodjeljujući poslove samokontrole vode za ljudsku upotrebu ustanovi koja za to nema odgovarajuća ovlašćenja.

To su naveli iz IJZ u pojašnjenju teksta "Vlada kaže da nemaju monopol", u kome se navodi Vladina odluka da predloži Ustavnom sudu da odbije Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, koju je podnijelo pljevaljsko preduzeće Vodovod.

Tom inicijativom preduzeće smatra da je Zakon Institutu za javno zdravlje dao monopolistički položaj za analizu uzoraka vode i isključio sve druge laboratorije koje ispunjavaju međunarodne standarde i posjeduju sertifikate.

“Proces monitoringa vode za piće koji je definisan Zakonom o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu na koji se poziva "Vodovod" Pljevlja, predstavlja posebnu javno zdravstvenu proceduru koja se razlikuje i ne smije se poistovjećivati sa redovnim praćenjem i obezbjeđivanjem zdravstvene ispravnosti vode tzv. samokontrole.

U skladu sa Direktivom o pitkoj vodi EU države imaju obavezu da osiguraju redovno praćenje (monitoring) kvaliteta vode za piće i ljudsku upotrebu.

Kako bi se ispunile odredbe Direktive kao i u njoj definisani zahtjevi za praćenje, nadležna tijela (u konkretnom slučaju Ministarstvo zdravlja) moraju uspostaviti odgovarajuće programe praćenja i osigurati da je kvalitet analiza na najvišem mogućem nivou i u okviru sistema javnog zdravstva.

Samim tim, Zakon predviđa da se proces monitoringa sprovodi u laboratorijima IJZ, kao jedine nacionalne referentne laboratorije i jedine javno zdravstvene mikrobiološke laboratorije na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Za razliku od monitoringa, proces samokontorole, sprovodi laboratorija zdravstvene ustanove ili drugog pravnog lica koja posjeduju laboratoriju za ispitivanje voda, akreditovanu i ovlašćenu od Ministarstva zdravlja.

Zakonom predviđene uslove laboratorija Instituta za javno zdravlje Užice ne posjeduje.

Pozivanje na ispitivanje ustavnosti odredbi Zakona nije ništa drugo do skretanje pažnje sa konkretnog problema i pokušaj zaštite poslovnih odnosa "Vodovoda" i Zavoda za javno zdravlje Užice".

Preporučujemo za Vas