U Golubovcima biraju 32 odbornika

Pravni osnov za donošenje odluke sadržan je u Zakonu o izboru odbornika i poslanika
112 pregleda 0 komentar(a)
Golubovci skupština, Foto: Luka Zeković
Golubovci skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2018. 17:14h

Novi saziv Skupštine Opštine Golubovci će nakon predstojećih lokalnih izbora imati 32 odbornika, umjesto dosadašnjih 22.

To je predviđeno Odlukom o utvrđivanju broja odbornika, koja će se naći na dnevnom redu sjutrašnje sjednice Skupštine Opštine Golubovci.

Pravni osnov za donošenje odluke je, kako se navodi u obrazloženju, sadržan u odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da se u Skupštinu opštine, Glavnog grada i Prijestonice bira 30 odbornika i još po jedan na svakih 5.000 birača.

“Broj odbornika iznad zakonom propisanog broja utvrđen je na osnovu podataka o broju birača u opštini u okviru Glavnog grada – Golubovci, upisanih u birački spisak, na dan 1.03.2018. godine, koje je, na zahtjev gradonačelnika, dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP)...”, navodi se u predlogu Odluke, koji će se naći sjutra pred odbornicima.

Prema spisku Ministarstva unutrašnjih poslova, Opština Golubovci je na dan 1. mart 2018. godine imala upisanih 11.999 birača.

“Polazeći od navedenog broja birača i zakonske odredbe da se u Skupštini opštine u okviru Glavnog grada bira 30 odbornika i još po jedan odbornik na svakih 5.000 birača, proizlazi da se u Skupštini opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci biraju 32 odbornika”, navodi se u obrazloženju odluke o utvrđivanju broja odbornika.

U izbornoj 2014. godini tadašnja gradska opština Golubovci imala je 11.375 upisanih birača, a 2010. godine oko 10.840 birača, koji su tokom te godine dva puta glasali lokalni parlament.

Bonus video: