DA LI BI MARELLA USPOSTAVILA HOME PORT U CRNOJ GORI?

Pogledajte: Britanski kruzer uplovio u Luku Kotor

Kruzer britanske kompanije Marella Cruises prvi put uplovio u Kotor, organizovana protokolarna posjeta brodu
3000 pregleda 0 komentar(a)
Marella Discovery u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Marella Discovery u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.05.2019. 14:26h

Kruzer "Marella Discovery" britanske kompanije Marella Cruises, prvi put je danas uplovio u Luku Kotor, pa pa su tim povodom predstavnici preduzeća Luka Kotor, Lučke uprave Crne Gore i kompanije Allegra uz Bara koja je lučki agent u Crnoj Gori za brodove britanske kompanije, posjetili taj kruzer.

U salonu na 11 palubi kruzera, generalnom menadžeru hotelskog odjela "Marelle Discovery", Demetriosu Charalambousu, plakete i prigodne poklone predali su direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica i vlasnik i direktor Allegre Mihailo Vukić, poželjevši brodu i posadi dobrodošlicu u Crnu Goru. "Marella Discovery" koji je danas rano ujutro u Boku doplovio iz Dubrovnika, dovezavši preko 1.800 britanskih putnika, a na brodu je i više od 740 članova posade koji dolaze iz preko 40 država svijeta.

Charalambous je izrazio oduševljenje prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom Boke i Kotora, istakavši da je za putnike njegovog broda ovo jedna od najatrktivnijih stanica na njihovom krsternju Mediteranom koje se inače, završava danas na grčkom ostrvu Krf.

"Ovo je predivna destinacija koja našim gostima nudi puno toga i oni su oduševljeni Bokom i Kotorom. Glavni izazov je da voditi računa da nađete pravu mjeru da ovdje ne dolazi istovremeno previše brodova i previše turista jer to ne bi bilo u interesu ni vama kako domaćinima, ni nama kao operaterima brodova koji žele da imaju zadovoljne putnike", kazao je iskusni grčki pomorski ugostitelj rodom sa Kipra, koji ima preko 20 godina službe na kruzerima.

Kompanija Marella Cruises inače, nekadašnji je britanski Thomson Cruises koji je prije par godina promijenio vlasnika i sada posluje u sklopu anglo-njemačkog turističkog giganta TUI. Marella (što na starom keltskom jeziku znači „sjajno more“), specijalizovana je za britansko tržište i ima šest brodova, od kojih će ove sezone dva („Marella Celebration“ i „Marella Discovery“) redovno dolaziti u Kotor na svakih sedam dana.

Za razliku od drugih kruzing kompanija koje posluju na Mediteranu, Marella Cruises vrlo rado ide na nove destinacije i čak otvara tzv. home port svoje habove u lukama koje nisu karakteristične za tako nešto, poput grčkog Krfa i hrvatskog Dubrovnika.

Stoga su iz Allegre i Luke Kotor predstavnicima britanskog brodara skrenuli pažnju na mogućnosti koje im kao home port luke, mogu pružiti Kotor i Bar, s obzirom na blizinu tivatskog aerodroma i druge povoljnosti. Naime, Marella Cruises kao dio konglomerata TUI avionima te kompanije do svojih home portova na Mediteranu prevozi britanske turiste iz čak 22 grada Ujedinjenog Kraljevstava, gdje ih ukrcava na svoje brodove i vodi na krstarenja. Taj posao stvara i značajnu korist za lokalnu ekonomiju destinacija gdje su home port luke, jer se u njima vrši snabdijevanje brodova, transferi putnika i pruža niz drugih usluga, a što bi kako su istakli iz Allegre i Luke Kotor, bila i značajna prilika za crnogorsku ekonomiju ukoliko bi se britanski brodar odlučio da Kotori ili Baru da status svoje home port luke.

Gosti iz Crne Gore danas su bili u prilici da obiđu 264 metara dugi kruzer "Marella Discovery" i upoznaju se sa sadržajima koje on nudi svojim putnicima. Ovaj brod od 69.130 bruto-tona sagrađen je 1996 .u Francuskoj kao „Splendour of the Seas“ za američku kompaniju Royal Caribbean Cruises u čijoj je floti bio do prije četiri godine kada je dobio novog vlasnika i novo ime. Na svojih 11 paluba "Marella Disovery" ima ukupno 918 putničkih kabina, sedam restorana, sedam tematskih barova, zabavni centar, kino, dva bazena, šoping centar i fitnes centar kod koga je posebna atrakcija zid za slobodno penjanje, a na 10-toj palubi je i teren za mini-golf.

Galerija