Spriječen krivolov u NP Skadarsko jezero

“Tom prilikom, oni su procesuirani ODT-u, a zaplijenjeni su plovni objekat-ribarski čun, vanbrodski motor i mreže”, navodi se u saopštenju
105 pregleda 1 komentar(a)
krivolov Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
krivolov Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 21.03.2018. 18:37h

Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero i Granično-pomorske policije zatekli su dva albanska državljanina u obavljanju krivolova i procesuirali ih Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT).

Iz Nacionalnih parkova je saopšteno da su u noći između utorka i srijede, zatečena dvojica albanskih državljana u obavljanju nelegalne aktivnosti krivolova, odnosno nezakonitog lova u vrijeme ribolovnog zabrana.

“Tom prilikom, oni su procesuirani ODT-u, a zaplijenjeni su plovni objekat-ribarski čun, vanbrodski motor i mreže”, navodi se u saopštenju.

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno je loviti ribu i druge vodene organizme u ribolovnim vodama u kojima je utvrđen ribolovni zabran.

Direktor NP Skadarsko jezero, Nenad Ivanović, kazao je da Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa pripadnicima Granično-pomorske policije, inspekcijom za slatkovodno ribarstvo, članovima ribarskih udruženja, nevladinom organizacijom Grupom za zaštitu šarana i sportsko-ribolovnim klubovima „Podgorica“ i „Nikšić-NK“, kontroliše i štiti prostor u vrijeme ribolovnog zabrana u cilju očuvanja ribljeg fonda.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste riba, osim jegulje, počeo je 15. marta i trajaće do 15. maja i definisan je Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda, koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Imajući u vidu da se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće djelove Skadarskog jezera, potrebno ih je zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: