Klasić: Ne treba potcijeniti ljudsku glupost i zlobu

Poslanici vladajuće koalicije, književnici i istoričari razgovarali o problemu fašizma
461 pregleda 0 komentar(a)
Rasprava u Skupštini, Foto: Igor Šljivančanin
Rasprava u Skupštini, Foto: Igor Šljivančanin

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je juče da je “tokom prethodne dvije godine insistirao da Skupština Crne Gore pokreće različite teme i da se čuju drugačija mišljenja”.

“Ovdje su se i te kako čuli disonantni tonovi i različiti pogledi na zadatu temu. Tako i dolikuje predstavničkom domu građana Crne Gore, koji takođe ne misle isto i shodno tome biraju svoje političke favorite da ih zastupaju. Ono u čemu su svi sagovornici bili saglasni jeste obaveza da se razgovara, obaveza njegovanja kulture sjećanja, otvaranja svih tema – i onih ne tako ugodnih, preuzimanje odgovornosti”, rekao je on juče tokom diskusije “Vijek od nastanka fašizma - šta smo naučili?“.

Ona je organizovana povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Brajović je rekao da Crna Gora ove godine nije htjela da propusti priliku da povodom vijeka od nastanka fašizma, imajući u vidu njegove posljedice, ne razmisli o sadašnjosti kroz prizmu prošlosti.

Predsjednik parlamenta je podsjetio “da je Musolini na početku svoje političke karijere bio ljevičar, da bi kasnije radikalno promijenio svoje političko opredjeljenje, i postao vođa krajnje desničarskog pokreta”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na skupu su govorili dr Dragutin Papović, dr Hrvoje Klasić, mr Milan Šćekić, književnik Andrej Nikolaidis, a prisustvovali su poslanici vladajuće koalicije.

Klasić je istakao da je važno govoriti o fašizmu, jer veličanjem zločinaca iz prošlosti nepredvidljiva je reakcija na iste pojave u budućnosti.

“Ovakvi razgovori su nužni jer ni u jednom trenutku ne treba potcijeniti ljudsku glupost i zlobu, čemu nas je posebno naučio 20. vijek”, rekao je on.

U diskusiji su, kako je saopšteno iz parlamenta, učestvovali poslanici vladajuće koalicije Branka Tanasijević, Nada Drobnjak, Ervin Ibrahimović, Andrija Popović, Nikola Rakočević, Marta Šćepanović i Danijel Živković.

Bonus video: