Darmanović: Članstvo u EU je primarni spoljno-politički cilj Crne Gore

Na sajmu ambasada zemalja članica EU posjetioci su mogli da dobiju informacije o kulturi, istoriji i politici tih zemalja, ali i da se upoznaju sa programima podrške EU
572 pregleda 2 komentar(a)
Dan Evrope obilježen u „Evropskom dvorištu“, Foto: Zoran Đurić
Dan Evrope obilježen u „Evropskom dvorištu“, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.05.2019. 14:00h

Uz muziku, predstave, različite igre, evropske plesove i modnu reviju od recikliranih materijala, najmlađi su danas sa roditeljima i nastavnicima u „Evropskom dvorištu“, u centru Podgorice, obilježili Dan Evrope.

Na sajmu ambasada zemalja članica EU posjetioci su mogli da dobiju informacije o kulturi, istoriji i politici tih zemalja, ali i da se upoznaju sa programima podrške EU.

Posjetioci su imali priliku i da odigraju partiju šaha sa crnogorskim šahistom Predragom Nikačem, ali i sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanović, koji, kako je poručio najmlađima, šah igra od šeste godine.

U zvaničnom dijelu programa, on je juče ponovio ranije navode i uvjerenje da će Crna Gora biti sljedeća članica Evropske unije.

“Crna Gora odavno pripada Evropi, a članstvo je primarni spoljno-politički cilj naše zemlje”, kazao je Darmanović, dodajući da u procesu evropskih integracija učestvuje cijelo crnogorsko društvo i da su građani ti koji pokazuju da je put u EU put kojim žele da Crna Gora ide.

Da će Crna Gora u narednih pet, šest godina biti dio EU, uvjeren je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je kazao da Crna Gora 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, dočekuje kao “najponosnija antifašistička zemlja u regionu i šire”, te kao “najposvećenije evropska”.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav podsjetio je da se Dan Evrope obilježava svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.

Bonus video: