Vučinić: ASK ima rezultate za poštovanje

384 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije ASK-a, Foto: Antikorupcija.me
Sa konferencije ASK-a, Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprječavanje korupcije u prvom kvartalu postigla značajne rezultate u svim oblastima rada, uz dosljednu i neselektivnu primjenu zakona iz svoje nadležnosti, poručeno je sa današnje sjednice Savjeta ASK.

"Zaposleni su odgovorno radili i Agencija ima nesporno rezultate za poštovanje - konkretne i mjerljive. Efikasnije treba koristiti preventivne antikorupcijske mehanizme za sistemsko umanjenje rizika od kurupcije, posebno u oblastima od posebnog rizika a to je zravstvo, obrazovanje, urbanizam, javne nabavke, privazitacije..," kazala je predsjednica Savjeta Goranka Vučinić.

Zbog kršenja zakona iz svoje nadležnosti je Agencija u prvom kvartalu podnijela 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, od čega 37 zbog kršenja Zakona o sprječavanju korupcije i šest zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

U tom periodu, Agencija je dala 39 mišljenja o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, a svi oni su postupili u skladu sa datim mišljenjem.

Takođe, ASK je izdala šest prekršajnih naloga. Sudovi za prekršaje su izrekli 12.980 eura novčanih kazni, a na osnovu izdatih prekršajnih naloga naplaćeno je 13.667 eura. Sudovi su izrekli i mjeru oduzimanja imovinske koristi stečene prekršajem u ukupnom iznosu od 10.000 eura, stoji u saopštenju sa sjednice.

Agenciji su podnijete 23 prijave zviždača a jedan postupak je pokrenut po službenoj dužnosti. Od ukupnog broja prijava, tri su proslijeđene nadležnom tužilaštvu, a 11 drugim nadležnim organima.

Bonus video: