Autobuska u Kolašinu - mjesto za izbjegavanje

Sve što putnici već 16 godina mogu da koriste je kafanica, dvije drvene klupe i asfaltirani manji parking... Informacije o redu vožnje dobijaju od zaposlenih u kafani, a autobuse uglavnom čekaju na magistrali
3705 pregleda 3 komentar(a)
Informacije se dobijaju u kafani, Foto: Dragana Šćepanović
Informacije se dobijaju u kafani, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin više od 16 godina nema autobusku stanicu s minimum sadržaja koji se podrazumijeva za takav objekat. I pored deklarativnog nastojanja vlasti u nekoliko madata da unaprijedi turistički imidž grada, nikome nije uspijevalo da bar upristoji prostor s kojeg turisti ponesu prve utiske o mjestu u kojem odmaraju.

Zbog takvog stanja većina autobusa i ne uđe u Kolašin. Gotovo sve autobuse, koji idu prema Srbiji, Kolašinci čekaju na magistrali preko puta motela.

Putnici koji dolaze u Kolašin uveče, takođe, izlaze na magistrali, na kilometar ili dva od centra grada, na nekom od neosvijetljenih improvizovanih stajališta. Za dalje treba zvati taksiste.

Požar je 2003. godine uništo objakat autobuske stanice. Nekoliko godina kasnije, privatno preduzeće „Županovac“ je, u skladu sa tada važećim planskim dokumentima, počelo izgradnju objekata od 2.000 kvadratnih metara.

Kako su tadašnji propisi bili preambiciozni, a investitor bio prinuđen da gradi višespratni obejekat, nedostatak novca zaustavio je radove na pola.

Sve što putnici od tada do sada sada mogu da koriste je kafanica, dvije drvene klupe i asfaltirani manji paarking... Informacije o redu vožnje dobijaju od zaposlenih u kafani.

Izmjenama Detaljnog urbanističkog plana (DUP), kako najavljuju iz aktuelne kolašinske vlasti, namjeravaju da riješe problem nedostatka autobuske stanice u tom gradu.

Iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića "Vijestima“ je rečeno da su u stalnom kontaktu sa vlasnikom autobuske stanice i da je on „saopštio poslovnu ambiciju da dovrši objekat“.

"S pozicije lokalne uprave naša je obaveza da se uradi izmjena DUP-a tog prostora. Na taj način će se, prostorno-planskim dopunama, omogućiti i veće interesovanje investitora i potencijalnih partnera. Ukoliko bude potrebno, kroz javno-privatno partnerstvo, uključićemo se u završetak tog objekata koji prvi dočeka turiste u dolasku u Kolašin“, kazao je Bulatović.

Kako su ranije saopštavali iz "Županovca", i pored značajnih sredstava koja su uložili, nedostajalo im je razumijevanja lokalne uprave u vrijeme početka radova na novoj autobuskoj.

Navodno, nije bilo nikakvih olakšica pri plaćanju komunalija, a poslovne planove osujetila je i obaveza da objekat treba da ima suteren, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje.

"Županovac" je godinama bespuspješno tražio partnera da nastavi gradnju, ali ga u lokalnoj upravi sve do sada nije našao. Nije bilo ni drugih zainteresovanih investitora.

Lokalna vlast prije 2014, godine više puta je obećavala da će za završetak bjekata tražiti pomoć Investiciono razvojnog fonda. Nova autobuska stanica bila je dio predizbornih obećanja sve tri stranke, koje su nakon lokalnih izbora te godine formirale vladajuću koaliciju.

No, ni tada ni sada, iz Opštine nijesu imali precizan odgovor kako tačno planiraju da obezbijede novac za završetak radova za jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata u gradu.

Bonus video: