Titulu "Half Ironman" jure i paraolimpijci iz Turske

Preko 600 takmičara sa pet kontinenata danas na triatlon takmičenju Ocean Lava Montenegro u Kotoru
1150 pregleda 0 komentar(a)
Enes Gunel, Foto: Privatna arhiva
Enes Gunel, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.05.2019. 08:51h

Takmičari sa pet kontinenata i 41 države svijeta, njih preko 600, nadmeće se danas u Kotoru, na četvrtom triatlon takmičenju Ocean Lava Montenegro.

Svakog od tih šest stotina učesnika velike trke u poludistanci (Half Ironman), pokreću strast i volja, a da su granice samo u svakom od nas, dokazuju takmičari “Sasfit tima” iz Turske.

Paraolimpijci Mustafa Sar, Enes Gunel i Burak Abađolu nadmeću se u kategoriji štafeta: Mustafa, takmičar bez ruku, isplivaće distancu od 1,9 kilometara. Burak, koji ima urođeni problem sa desnom rukom, trčaće polumaraton distancu, odnosno 21 kilometar.

Enes je nepokretan i danas će voziti bicikl stazom dužine 90 kilometara.

Mustafa je bez ruku rođen. Sportom se bavi devet godina, od čega pet profesionalno.

“Plivanjem sam počeo da se bavim na preporuku ljekara, koji je smatrao da će mi taj sport pomoći zbog skolioze kičme”, rekao je turski paraolimpijac “Vijestima”.

Sport kao terapija preporučen je i drugom takmičaru “Sasfit tima” 32-godišnjem Buraku, čiji je invaliditet posljedica teškog porođaja njegove majke.

Burakova desna ruka nije u potpunosti razvijena i godinama nije uopšte mogao da je koristi.

“Operisan sam osam puta. Sportom se bavim 14 godina, od čega devet profesionalno. Godinama sam igrao fudbal u klubu za osobe sa invaliditetom. U jednom od njih, osam godina sam bio golman”, ispričao je “Vijestima” Burak, koji će u Kotoru, u štafeti, turski tim predstavljati kao trkač.

Dodaje i da je, osim što se bavi sportom, studirao ekonomiju na Univerzitetu u Istanbulu, nakon čega je završio i postdiplomske studije iz sociologije i sportskog prava.

“Ne dozvoljavam da mi fizički invaliditet bude prepreka za bilo šta u životu”, naveo je on na svom profilu na Linkedin mreži.

U Sasfit timu iz Turske, prema prvim najavama, trebalo je da bude i 27-godišnji Abdulkadir Uzol, takmičar koji sa jednom nogom godinama uspješno učestvuje u biciklističkim trakama.

Abdulkadir u Kotor nije stigao zbog planova za vjenčanje, a u kotorskoj štafeti zamijenio ga je 29-godišnji Enes Gunel. Enes će kotorski triatlon “voziti” u specijalnom, “ručnom” biciklu, napravljenom za paraplegičare, odnosno lica sa povredom kičme.

Aktivnu sportsku karijeru taj mladić je počeo sa šest godina. Bavio se plivanjem, košarkom, odbojkom… U februaru 2012, na jednom snoubord šouu Enes je doživio nesreću u kojoj je zadobio povredu kičme, zbog čega je i danas nepokretan.

Nakon dugog oporavka odlučno se vratio sportu. Svjestan da neki od njih više nisu mogući zbog njegove nepokretnosti, odlučio se za biciklizam.

Njegov “ručni bicikl” stigao je iz Sjedinjenih Država 2015, kao donacija, i Enes od tada aktivno trenira. Njegov je plan da predstavlja Tursku i na Paraolimpijadi u Tokiju, 2020. godine.

“Paraplegija čini da često zavisim od drugih… Ipak, svima bih u sličnoj situaciji preporučio da ne odustaju i da naporno rade na sebi. Čak i kada je izvjesno da je potpun oporavak nemoguć - ne odustajte”, poručio je on.

Paraolimpijci poput turskih sportista nisu novost na Ocean Lava Montenegro takmičenju.

Kotor je prije dvije godine, među tadašnjih 300 takmičara, ugostio paraplegičara Honzu Tomaneka iz Češke. Tomanek je bio i prvi paraplegičar koji je učestvovao u jednom triatlon takmičenju u Crnoj Gori i to u prvoj godini nakon što je paratriatlon, na Paraolimpijadi u Riju 2016. godine, i zvanično upisan na listu paraolimpijskih sportova.

Triatlon je u programu Olimpijskih igara od 2000. godine.

“Svijet pokreće strast”, i zvanična je poruka organizatora Ocean Lava takmičenja.

Važna životna lekcija

Triatlonac Igor Majer, osnivač Sportske akademije “Mayer”, koja je i organizator nadmetanja u Kotoru, kaže da je ono što je za druge organizatore takmičenja možda problem, za njega izazov.

Takmičari iz Turske su ga prije nekoliko mjeseci kontaktirali sa listom zahtjeva.

“Obezbijedio sam sve što su tražili. Ništa od toga meni ne komplikuje organizaciju, volim sve to da radim, volim da drugima pokažem da su granice samo u nama samima i zadovoljstvo mi je da ugostim takve takmičare koji svima mogu da pokažu da svijet pokreće strast i volja i da su granice samo u našim glavama. Siguran sam da će danas u Kotoru svi učesnici trke i navijači naučiti jednu važnu životnu lekciju”, rekao je Majer “Vijestima”, uvjeren i da će svojim primjerom i učešćem u trci Mustafa, Enes i Burak nekome biti inspiracija da promijeni svoj život nabolje...

Bonus video: