"ČESTO SE MOŽE ČUTI DA JE TO GUBLJENJE VREMENA"

Hadžibegović: Fali društveno prepoznavanje vrijednosti aktivnog građanstva i volontiranja

Hadžibegović je rekla da ne treba prebacivati odgovornost na mlade za "neaktivnost", dok ne postoji razvijen i adekvatan sistem podrške razvoju mladih koji uključuje različite profesije i pristupe zasnovane na njihovim pravima, afinitetima i aktivnom uključivanju u osmišljavanju prilika za uključivanje
350 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori fali društveno prepoznavanje vrijednosti aktivnog građanstva i volontiranja i često se može čuti da je to gubljenje vremena i da se treba skoncentrisati na zapošljavanje i ostvarivanje materijalnog profita, ocijenila je konsultantkinja u Građanskoj alijansi (GA) Ajša Hadžibegović.

Ona smatra da je nerealno očekivanje da se mladi samo tako aktiviraju i postanu društveno odgovorni građani, ako društvo ne obezbjeđuje da informacija i podstrek stignu na pravi način do njih.

Hadžibegović je rekla da ne treba prebacivati odgovornost na mlade za "neaktivnost", dok ne postoji razvijen i adekvatan sistem podrške razvoju mladih koji uključuje različite profesije i pristupe zasnovane na njihovim pravima, afinitetima i aktivnom uključivanju u osmišljavanju prilika za uključivanje.

"Fali društveno prepoznavanje vrijednosti aktivnog građanstva, vrijednosti volontiranja. Danas ćete često čuti da se volontiranje smatra gubljenjem vremena i da se treba skoncentrisati na zapošljavanje i ostvarivanje materijalnog profita", rekla je Hadžibegović agenciji MINA.

Ona je ocijenila da se profit u nadogradnji znanja, vještina, stavova, širenju mreže kontakta, iskustvima koja daju uvide i mijenjaju život na bolje, koji nije materijalno odmah opipljiv a koji se direktno ostvaruje društvenim angažovanjem i volontiranjem, gotovo u potpunosti zanemaruje.

“To treba mjenjati - odnos i stav društva prema volontiranju, prema aktivizmu mladih - treba ih za takve angažmane nagraditi, stimulisati, pohvaliti. Realnost je međutim da će mladi ipak češće biti kažnjeni, kinjeni i obeshrabrivani da se društveno angažuju i da volontiraju”, smatra Hadžibegović.

Ona je kazala da njeno iskustvo realizacije projekta "Mladi aktivni građani - MAG" pokazuje da mladima treba informacija i ohrabrenje da se uključe u različlte aktivnosti i mogućnosti koje im se pružaju, uključujući i pozive na aktivizam i volontiranje.

Hadžibegović je navela da mladi informacije najbolje primaju i razumiju kada dolaze od vršnjaka ili odraslih kojima vjeruju, za koje smatraju da im je stalo do njih.

"Mladi su svakodnevno izloženi izuzetno velikom broju informacija koje dolaze u raznim formama i oblicima, posebno u digitalnim formama i na online medijima, i koje uspjevaju da ih više ili manje uspješno privuku i zainteresuju", ocijenila je Hadžibegović.

Ona je rekla da čak i u uslovima, gdje je podrška mladima sporadična, zavisi od entuzijastičnih pojedinaca, projekata i kratkoročnih inicijativa čiji je kontinuitet upitan, ali da postoji sjajne primjeri aktivnih društveno angažovanih mladih.

Hadžibegović je navela da prilika za volontiranje i aktivizam ima, da ih nude mnoge organizacije, ali i da se sami mladi organizuju.

"Mladi iz Crne Gore mogu da volontiraju i u Evropi, posredstvom organizacija koje su dobile oznaku kvaliteta i učestvuju u evropskog programu "Evropske snage solidarnosti", navela je Hadžibegović.

Ona je kazala da joj je iskustvo pružanja podrške grupi mladih da realizuju projekat MAG još jednom pokazalo da mladima malo treba da pokažu svoje pune potencijale - podrška profesionalaca i prilika da se uključe, da svoje ideje testiraju.

"To treba biti dostupno svakoj mladoj osobi. A trenutno nije. I zato nikako nisam saglasna sa ocjenom da mladi nijesu aktivni i da ne volontiraju. Mnogi jesu, a veliki broj onih koji nisu ustvari treba omladinskog radnika, nastavnika, pedagoga, roditelja koji će ih ohrabriti, uputiti i pozitivno vrednovati takav njihov angažman", zaključila je Hadžibegović.