Veliki broj pritužbi zbog dužine trajanja sudskih postupaka

404 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu pristiže veliki broj pritužbi koje se odnose na prekomjernu dužinu trajanja sudskih postupaka, što nameće zaključak da crnogorski pravosudni sistem u cjelini nije odgovorio potrebama razumnog roka za suđenje.

To se navodi u Izvještaju o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu koji je crnogorska Vlada razmatrala 24. aprila.

Ističe se da u tom dijelu treba i dalje raditi na podizanju standarda zaštite ovog člana Evropske Konvencije na domaćem nivou, kako bi se preduprijedili buduće povrede pred Evropskim sudom.

Navodi se da pojedini državni organi koji su učestvovali u postupcima na nacionalnom nivou i čijim radnjama i propustima je došlo do utvrđivanja povrede konvencijskih prava, nisu u cjelosti upoznati o značaju finansijskih izdataka koji su nametnuti državi.

„Oni državni organi koji su svojim djelovanjem ili propuštanjem ili nerazumnom dužinom vođenja određenih postupaka doveli do povrede Konvencije i obaveze plaćanja pravičnog zadovoljenja podnosiocima predstavki, ne trpe nikakve finansijske posledice, već te troškove snosi država kao cjelina“, kaže se u Izvještaju.

Posljedica toga je, kako se ocjenjuje, da se od takvih organa i institucija često relativizuje stepen pojedinačne odgovornosti za troškove državnog budžeta.

„Nedovoljna svijest rukovodilaca i službenika tih državnih organa može dovesti do nastavljanja sa istom praksom koja je imala za posledicu povrede konvencijskih prava, i koja neposredno proizvodi štetu Budžetu Crne Gore i strateškim političkim ciljevima države, a to je članstvo u Evropskoj Uniji“, ocjenjuje zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Upozorava se da se sa ovakvom praksom i dalje nastavilo i pored činjenica što je Vlada prošle godine usvojila Zaključak o razmatranju mogućnosti za uvođenje modela finansijske odgovornosti državnih organa u čijem je radu došlo do utvrđivanja povrede.

„Uvođenje ovakvog modela finansijske odgovornosti bi nesumnjivo vodilo ka smanjenju ne samo dužine trajanja određenih postupaka, već i kvalitetnijem rješavanju određenih zahtjeva na nacionalnom nivou što bi u konačnom doprinijelo ukupnoj prevenciji budućih kršenja konvencijskih prava građana Crne Gore“, kaže se u Izvještaju.

Ističe se da je praksa drugih država koje su primjenjivale sličan model, pokazala pozitivan efekat.

Kako se navodi, sve veći broj država ugovornica i članica Savjeta Evrope ih je prepoznao, pa su pitanje finansijske odgovornosti iskoristili kao izrazito efikasno sredstvo za podizanje stepena nivoa odgovornosti i profesionalnosti u radu državnih organa.

„Imajući u vidu tendenciju porasta iznosa koji su dosuđeni kao pravična naknada po osnovu presuda i odluka Evropskog suda smatram i dalje da bi bilo korisno razmotriti ovu mogućnost i napraviti model direktne finansijske odgovornosti za povrede Konvencije kod domaćih državnih organa“, navodi crnogrski zastupnik pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić.

Bonus video: