Novljani na obilježavanju 76. godina od bitke na Neretvi

503 pregleda 0 komentar(a)
U Jablanici, Foto: Privatna arhiva
U Jablanici, Foto: Privatna arhiva

Predstavnici UBNOR-a i antifašista Herceg Novi učestvovali su na velikom skupu kod Memorijalnog kompleksa „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici, koji je organizovan u znak sjećanja na jednu od najvećih bitaka II svjetskog rata,koju je vodio i pobjedio Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije.

“Desetine zastava raznih država,među kojima su preovladavale zastave bivše SFRJ i crvene antifašističkih organizacija, vijorile su se na ocvjetalim livadama oko Memorijalnog centra i visoko uzdignute, u rukama antifašista, spustile niz uređene puteljke do same obale hladne Neretve uz srušeni most,spomenik ovoj ratnoj epopeji.

Bitka na Neretvi, Bitka za ranjenike, u ratnoj terminologiji poznata kao IV neprijateljska ofanziva, naziv je za velike operacije Vajs I i Vajs II, koju su pokrenule osovinske sile uz sadejstvo domaćih kvislinških snaga NDH i četničkog pokreta, za uništenje Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije tokom hladnih dana januara-aprila 1943.godine.

U seriji bitaka oko Bugojna, Vakufa,Prozora, Konjica, Jablanice u dolini Neretve, partizani su prvo nanijeli teške gubitke Italijanima, a nakon proboja iz osovinskog obruča,prešli Neretvu, rasturili četničke snage Draže Mihailovića i oslobodile veće djelove Istočne Hercegovine i Crne Gore.

Bitka na Neretvi je jedan od mnogobrojnih primjera u istoriji Crne Gore,đe su pripadnici svih naroda i vjera iz naše Crne Gore dali ogroman doprinos, a nama antifašistima stavili u ruke luču slobode da je ponosno nosimo”, navedeno je u saopštenju UBNOR I antifašista koje je potpisao predsjednik Branislav Božović.

Bonus video: