Pogledajte: Više hiljada ljudi u litiji kroz Nikšić

Litiju, koja se u Nikšiću održava od 1996.godine i koju po pravilu isprati na hiljade građana, predvodili su mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i ternopoljski i kremenski Ukrajinske pravoslavne crkve Sergije, kao i episkopi
16308 pregleda 31 komentar(a)
Sa litije, Foto: Milan Šapurić
Sa litije, Foto: Milan Šapurić
Ažurirano: 12.05.2019. 21:11h

Svečanom litijom, kojoj je prethodila sveta arhijerejska liturgija koju je u Sabornom hramu služio episkop dioklijski Metodije uz brojno sveštenstvo i monaštvo, završena je tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog” koju već 20 godina organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Litiju, koja se u Nikšiću održava od 1996.godine i koju po pravilu isprati na hiljade građana, predvodili su mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i ternopoljski i kremenski Ukrajinske pravoslavne crkve Sergije, kao i episkopi, pakračko slavonski Jovan, budimljansko nikšićki Joanikije, istočno američki Irinej, jurijevski Arsenije, južno američki Kirilo, dioklijski Metodije, zahumsko hercegovački Dimitrije, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, pronoseći ikone i jastuk Sv. Vasilija (relikviju nikšićkog Sabornog hrama).

Besjedeći na gradskom Trgu episkop Joanikije je kazao da vjernici ostroškom čudotvorcu prinose najljepše darove – vjeru, nadu, ljubav, istinu, pravdu i molitvu.

“To je ono što nam je on zavještao i ostavio, da se time ukrašavamo, da se time Bogu približujemo – u ljubavi, u zajedništvu, međusobnom razumijevanju, praštanju, u dobroti, u svim vrlinama”, kazao je Joanikije.

Istočno američki vladika Irinej podsjetio je na riječi protojereja Aleksandra Šmemana da ne smijemo dozvoliti da živimo između utopije i bjekstva, već da živimo u sadašnjosti ponosno podignute glave.

“Riječ ponos nije istovjetno sa gordošću jer riječ ponos na grčkom jeziku znači onaj koji sa dostojanstvom nosi svoj bol. A to smo mi. Zato je cilj ovog sabranja, upravo to – da bez izuzetka poslušamo uputstvo svetog Serafima Sarofskog Čudotvorca, da zatvorimo tjelesne oči svoje, okrenemo glave ka srdašcima svojim i da spustimo um svoj u srca svoja kako bismo mogli zapaziti kako u sred sredine naših srca igra mali plamen s radošću, jer taj plamen bješe Isus Hristos koji je vaskrsao iz mrtvih. Kada uočite plamen u vašim srcima otvorite vaše tjelesne oči jer je u tom momentu progledalo jedino važeće ljudsko oko – a to je oko srca”, poručio je Irinej.

Sveti Vasilije, slava nikšićke Saborne crkve sagrađene u 19.vijeku, ujedno je i slava grada, a litija se smatra jednim od najznačajnijih događaja te vrste u regionu

Vasilije Ostroški rođen je 1610. godine kao Stojan Jovanović, u selu Mrkonjići u Hercegovini. Školovao se u manastiru Zavali, odakle prelazi u Tvrdoš, gdje je zamonašen. U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine. Umro je 1671. godine, a zbog svojih isceliteljskih moći proglašen je za sveca. Njjegove mošti čuvaju se u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Bonus video: