Obnovljen sakralni kompleks sv. Leopolda Bogdana Mandića

U novom ruhu dočekao proslavu sveca rođenog u Herceg Novom
1059 pregleda 2 komentar(a)
Crkva Sv. Leopolda Mandića, Foto: Slavica Kosić
Crkva Sv. Leopolda Mandića, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.05.2019. 08:26h

Nekadašnju kapucinski samostan, danas župna kuća, i crkva sv. Leopolda u hercegnovskom Starom gradu, poslije godinu i po od početka radova su obnovljeni i u su novom ruhu dočekali 12. maj - proslavu katoličkog sveca koji je rođen u Herceg Novom.

Na kompleksu je saniran dotrajali krov koji je prokišnjavao, što je dovelo do ubrzanog propadanja cijelog zdanja. Opština Herceg Novi je sa šest hiljada eura pomogla sanaciju krova. Urađeni su i građevinsko-zanatski radovi na interijeru crkve i kapucinskog samostana pri čemu su sanirani oronuli stropovi i zidovi i obnovljena sva drvena stolarija. Izgrađeni su novi sanitarni čvorovi koji će od sada biti na raspolaganju hodočasnicima i turistima. Crkva sv. Leopolda i kapucinski samostan dobili su novu fasadu. Svi radovi izvedeni su uz saglasnost i nadzor stručnjaka iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. “Izvedenim radovima ne samo da će se spriječiti daljnje propadanje ovog vrijednog sakralnog kompleksa, nego će ovo lijepo zdanje oplemeniti turističku ponudu u dijelu Starog grada i doprinijeti razvoju turizma i hodočašća u Herceg Novom, kao poznatom centru kulture, hodočašća i turizma”, navedeno je iz Župnog ureda Sv. Jeronima.

Posljednji put radovi na obnovi ovog kompleksa bili su poslije zemljotresa 1979. godine kada je urađena projektna dokumentacija za sanaciju, po kojoj je izvedena neophodna, ali samo djelomična sanacija objekta.

Prvi podaci o ovom sakralnom kompleksu pominju se krajem 17. vijeka. Nakon oslobođenja grada od Turaka, Mlečani su izgradili samostan sv. Franje 1688. godine i uz njega malu crkvu. Crkva je najprije bila posvećena Blaženoj djevici Mariji, a zatim sv. Franji, a od 1976. godine posvećena je sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, rođenom u Herceg Novom 1866. godine.

Bonus video: