Crnogorski novinari smatraju da su lažne vijesti problem

Ispitanici, njih 76 odsto, smatraju da i tradicionalni mediji objavljuju lažne vijesti, a kao razlog navode nizak kvalitet izvještavanja, te pritisak konkurencije
860 pregleda 1 komentar(a)
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Zoran Đurić
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.05.2019. 13:02h

Većina novinara smatra da su lažne vijesti problem i u Crnoj Gori i uvjereni su da bi upravo novinari trebalo da budu prva linija odbrane u borbi protiv lažnog izvještavanja.

To je rezultat ankete koju su agencija Mina i nevladine organizacije 35mm i Nomen sproveli u proteklom periodu, u okviru projekta o etičkom izvještavanju i lažnim vijestima. U anketi je učestvovalo 50 novinara.

Ispitanici, njih 76 odsto, smatraju da i tradicionalni mediji objavljuju lažne vijesti, a kao razlog navode nizak kvalitet izvještavanja, te pritisak konkurencije.

Na konferenciji je predstavljena i veb platforma mediji.me, putem koje će građani, kako je saopšteno, moći da komuniciraju sa medijima, te prijave kršenje Kodeksa novinara.

Kristina Ćetković iz NVO 35mm kazala je da platforma nije tijelo za samoregulaciju, da se neće baviti time da li je neki medij prekršio Kodeks novinara, već da će biti "most između građana i medija". Cilj je, kako je saopšteno na konferenciji, da građani nauče i da razumiju kada je neki medij povrijedio njihova prava.

Na platformi su navedena objašnjenja o tome šta su to lažne vijesti, zašto se brzo šire, ali i kako ih prepoznati.

Na sajtu su objavljena i osnovna načela Kodeksa novinara, a zainteresovani se mogu upoznati i sa njegovim sadržajam u cjelosti.

Projekat se realizuje od juna, 2018. i koštao je oko 115 hiljada eura.

Do sada su u više gradova - Podgorici, Beranama, Nikšiću i Tuzima organizovane radionice o etičkom novinarstvu i lažnim vijestima. Radionice za mlade su planirane i u Budvi, Kotoru, Bijelom Polju i Petnjici. Kao završnica događaja planirana je nacionalna konferencija na temu lažnih vijesti i primjene Kodeksa novinara.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji, projekat je u dijelu koji se odnosi na stvaranje smjernica upotrebe etičkog kodeksa u svakodnevnom radu redakcija, potpisali 15 crnogorskih medija i medijskih organizacija.

Iz organizacija koje realizuju projekat kazali su da je poziv i dalje otvoren i da se inicijativi mogu priključiti sve redakcije.

Bonus video: