PODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU

MANS: Jovanić štiti nezakonje stečajnog upravnika Solane

1530 pregleda 0 komentar(a)
Jovanić, Foto: Savo Prelević
Jovanić, Foto: Savo Prelević

Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda Crne Gore, odbio je pritužbu NVO MANS kojom je traženo da se preduzmu mjere protiv stečajnog upravnika Solane „Bajo Sekulić“ Žarka Ostojića, a sve zbog njegovog pokušaja da rasproda državnu zemlju koju je koristilo ulcinjsko preduzeće, saopštili su iz MANS-a.

Zbog sumnje da je takvim postupkom i nevršenjem svoje dužnosti zloupotrijebio službeni položaj, MANS je danas podnio krivičnu prijava i protiv Jovanića.

"MANS je polovinom aprila od Jovanića zahtijevala da preduzme zakonom propisane mjere protiv stečajnog upravnika zbog oglašavanja prodaje imovine Solane, uključujući i više od 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na koje ulcinjsko preduzeće polaže pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Takođe, predsjedniku Privrednog suda sugerisano je da, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, razmotri i podnošenje krivične prijave protiv Ostojića. Jovanić je u šturom odgovoru na pritužbu naveo da je „pribavio izjašnjenja postupajućeg sudije i upravnika“ u vezi sa predmetnom temom, i da je „brižljivom ocjenom dostavljenih izjašnjenja“ zaključio da je stečajni upravnik postupao u skladu sa zakonom, te da nema elemenata za pokretanje postupka", piše u saopštenju MANS-a.

Dodaju da je nepoznato kakve su sadržine bila izjašnjenja stečajnog upravnika, a na koji način i u kojoj mjeri je Jovanić ista analizirao i cijenio.

"Sa druge strane, ovakvim (ne)postupanjem Jovanić je u svoju i zaštitu institucije kojom rukovodi stavio očigledno nezakonje koje sprovodi stečajni upravnik Ostojić, i koje će, ako se dovede do kraja, proizvesti neprocjenjivu štetu po javni interes. Zbog svega toga, ranije podnešenom krivičnom prijavom protiv stečajnog upravnika i drugih lica iz državne uprave sada je obuhvaćen i predsjednik Privrednog suda", zaključuje se.

Preporučujemo za Vas