Nuhodžić: Bezbjedno skladištenje oružja i municije prioritet

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Nuhodžić je zahvalio Delegaciji EU na finansijskoj pomoći od oko 300 hiljada EUR, u partnerstvu sa UNDP i SEESAC
1028 pregleda 0 komentar(a)
Na svečanosti povodom završetka adaptacije skladišta „Rogami“, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Na svečanosti povodom završetka adaptacije skladišta „Rogami“, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 13.05.2019. 18:03h

Bezbjedno skladištenje i čuvanje oružja jedan je od prioriteta u borbi protiv krijumčarenja oružja, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je danas prisustvovao svečanosti povodom završetka adaptacije skladišta „Rogami“, koja je izvršena uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Kancelarije UNDP-a i Centra za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Nuhodžić je zahvalio Delegaciji EU na finansijskoj pomoći od oko 300 hiljada EUR, u partnerstvu sa UNDP i SEESAC.

On je naveo je da je unaprijeđena bezbjednost skladišta Rogami postavljanjem zaštitne ograde i video nadzora, u skladu sa visokim evropskim i NATO standardima.

„MUP u okviru procesa pristupanja EU, ulaže značajne napore na poboljšanju sistema upravljanja zalihama oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava”, saopštio je Nuhodžić.

Šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, navela je da Vlada Crne Gore u Uniji ima partnera koji će nastaviti da podržava napore na smanjenju lakog i malokalibarskog naoružanja, kao i borbu protiv nedozvoljenog posjedovanja oružja i unaprjeđenje granične kontrole.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, istakla je da preko SEESAC-a, već skoro dvije decenije rade na tome da pomognu zemljama u regionu da bolje kontrolišu lako i malokalibarsko naoružanje.

“Zemlje regiona su sarađivale i usvojile Regionalnu mapu puta za Zapadni Balkan kako bi se bavili ovim pitanjem do 2024.godine. Ovo je još jedna oblast u kojoj smo zajedno radili i ostvarili zapažene rezultate u Crnoj Gori”, zaključila je Gašparikova.

Bonus video: