Počeli da ruše na obali Bojane

Na udaru inspektora ukupno je četiri ili pet lokacija u šumskom pojasu iza ugostiteljskih objekata na ušću, a juče je srušena platforma i terasa jedne kućice
7479 pregleda 4 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti

Inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma počeli su uklanjanje objekata iz takozvane “crvene zone” na desnoj obali Bojane. Na udaru inspektora ukupno je četiri ili pet lokacija u šumskom pojasu iza ugostiteljskih objekata na ušću, a juče, prvog dana, srušena je platforma i terasa jedne kućice.

Akcija će, “Vijestima” je potvrđeno iz više izvora, biti nastavljena u petak. Ministarstvo je, u međuvremenu, prošlog četvrtka na svojoj internet stranici postavilo izmjene i dopune Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019-2023, kojiima se ne predviđa uklanjanje kućica iz tzv. “narandžaste zone”.

U redigovanom dokumentu za opštinu Ulcinj, u grafičkom dijelu, vidi se da je u Program vraćeno više od 35 objekata koji su pripadali “narandžastoj” zoni i bili predviđeni za uklanjanje ove i naredne godine.

U izmjenama i dopunama sada se ne vidi kojoj zoni pripadaju vraćeni objekti.

Ministarstvo je objavilo i da se dan ranije na interent stranici pojavio pogrešan dokument u kojem, kako stoji u pojašnjenju, “nije izvršena konačna redakcija teksta i grafike”.

Iz Ministarstva na čijem je čelu Pavle Radulović nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” upućena prije tri sedmice da li je taj resor odustao od namjere da ruši objekte u “crvenoj” i “narandžastoj” zoni i ako nije, kada će početi rušenja, šta je bilo sa ranije raspisanim tenderom u vezi uklanjanja nekoliko objekata, da li postoji studija na osnovu koje je izvršeno zoniranje i ako postoji, ko je njen autor.

Programom privremenih objekata do 2023. godine za opštinu Ulcinj, koji je Ministarstvo usvojilo 26. decembra a na zvaničnom sajtu postavljeno 31. decembra, niu bili planirani objekti iz tzv. “crvene” i “narandžaste” zone kataloga za obale Bojane.

Zona 1 ili “crvena zona”, Programom je definisana kao zona samog ušća i desne obale rijeke gdje se predviđa uklanjanje svih privremenih objekata koji se nalaze u zaštićenom dijelu pješčanih dina i na samoj plaži, a koji nisu u evidenciji kataloga iz 2013. godine.

Zona 2 ili “narandžasta” zona, definisana je kao zona male Ade formirane uz desnu obalu rijeke. Tu je bio predviđen ograničen rok zakupa privremenih objekata koji se nalaze na samoj maloj Adi ili unutar korita desne obale. Rok za zakup bio je ograničen do kraja 2018. godine ili isteka kataloga i poslije tog roka planirano je uklanjanje objekata i rasčišćavanje od šipova i staza. Za tu zonu nije bila dozvoljena rekontstrukcija, dogradnja i adaptacija.

Iz Javnog preduzeća “Morsko dobro” ranije je saopšteno da su zone u kojima novim programom nijesu planirani objekti na desnoj obali rezultat narušavanja postojećeg ekosistema i ugrožavanja normalnog protoka rijeke. U tom JP tvrde da je pristupni put od drobljenog kamena, svojim zbijanjem poremetio prirodnu drenažu jezera u zaleđu i time ugrozio eko-sistem zbog čega je neophodna njegova sanacija. U analizi je konstatovano i da je neophodno ograničiti dalje širenje objekata i uklanjanje onih koji zatvaraju korito i onemogućavaju prirodan tok rijeke.

Bonus video: