Nikolić Vučinić: Crna Gora prva uredila oblast akademskog integriteta

740 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Miloš Rudović
Sa konferencije, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 15.05.2019. 10:42h

Crna Gora je prva koja je oblast akademskog integriteta uredila zakonom i pioniri smo u tome, kazala je Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direkcije za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje.

“Donošenje ovog Zakona je dokaz da je naše društvo spremno da se bori protiv korupcije u obrazovanju i svih oblika kršenja akademskog integriteta,” kazala je Nikolić Vučinić na završnoj konferenciji "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju".

Dodala je da će vrijeme koje je pred nama pokazati kvalitet Zakona i spremnost da sistem bude bolji.

Ovaj Zakon priremilo je Ministarstvo prosvjete, uz podršku radne grupe, eksperata angažovanih kroz Heric projekat i eksperata koji je obezbijedio Savjet Evrope.

Nikolić Vučinić i rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić zahvalili su se ekspertima Savjeta Evrope na podršci u oblasti visokog obrazovanja.

“Veoma značajnu podršku od Savjeta Evrope dobili smo za izradu strategije razvoja UCG, kojim će se odrediti dugoročan pravac razvoja našeg Univerziteta,” kazao je rektor Nikolić.

Dodao je da se uz značajnu spoljnu ekspertsku pomoć, taj posao se bazirao na podrobnoj analizi svih aspekata funkcionisanja Univerziteta i njegovim razvojnim potencijalima.

“Vjerujem da su sva ova dostignuća svojevremeno svjedočanstvo naše posvećenosti ovoj važnoj temi,” kazao je rektor na završnoj konferenciji.

Svi ovi rezultati ne bi bili mogući bez posvećenosti glavnih aktera u ovoj oblasti, kazala je Vesna Atanasova, menadžerka programa u Odjeljenju za obrazovanje pri Savjetu Evrope, zahvalivši se na saradnji Ministarstvu prosvjete, Univerzitetu, studentima i Agenciji za sprječavanje korupcije.

Bonus video: