Školama profit ne smije biti preči od bezbjednosti đaka

“Tamo gdje postoje dokazi, poput nalaza nadležne inspekcije da se radi o zloupotrebi ovlašćenja direktora, iste treba efikasno procesuirati. I tu je ogromna odgovornost ministra koji treba takve direktore da smjenjuje”, smatra Popovićeva (CGO)
1177 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2019. 20:30h

Ministarstvo prosvjete trebalo bi strogo da kazni sve koji u obrazovnom sistemu daju prioritet profitu, a ne vaspitanju i čuvanju djece, poručeno je juče iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

“Tamo gdje postoji dokazi, poput nalaza nadležne inspekcije, da se radi o zloupotrebi ovlašćenja direktora, iste treba efikasno procesuirati. I tu je ogromna odgovornost ministra (prosvjete Damira Šehovića) koji treba takve direktore da smjenjuje”, smatra saradnica na programima CGO Mira Popović.

“Vijesti” su juče obavile da su turistički inspektori utvrdili da je više osnovnih škola nezakonito organizovalo izlete i programe Škole u prirodi.

Nakon tih inspekcijskih nalaza, glavna turistička i glavna prosvjetna inspektorka Svetlana Šljivančanin i Lucija Adžić proslijedile su školama obavještnje o poštovanju propisanih obaveza prilikom organizovanja školskih putovanja.

Popović napominje da, što se tiče škola u prirodi, ekskurzija i drugih aktivnosti, zakon propisuje raspisivanje tendera za koji je odgovoran direktor, navodeći da se zakonska procedura i volja roditelja moraju poštovati, a sve suprotno mora biti registrovano i sankcionisano od stane nadležnih organa.

“Već jako dugo imamo praksu u kojoj se na razne načine pokušava profitirati kroz obrazovni sistem suprotno ustavnoj normi da je osnovno obrazovanje besplatno. To nerijetko dovodi u neprijatnost roditelje lošijeg imovnog stanja, a podvlači i socijalne razlike među djecom. Ne treba, naravno, djeci uskratiti izlete i posjete institucijama i druge vanškolske aktivnosti koje unapređuju njihovo znanje, ali se takve aktivnosti moraju sprovoditi u skladu sa zakonom i uz minimalne troškove, ako su neophodni, za učenike a njihovu maksimalnu bezbjednost”, ocijenila je saradnica CGO. Škole su onog trenutka kad su upisale djecu preuzele punu odgovornost za njih u vrijeme održavanja školskih i vanškolskih aktivnosti koje organizuju.

Popović poručuje da oni koji nijesu sposobni da tu odgovornost nose ne treba da budu u obrazovnom sistemu jer, ističe, nema tog privatnog interesa koji može biti ispred bezbjednosti djece. Nadzorom je utvrđeno da su organizovani izleti i druga putovanja bez posredovanja turističke agencije, i lica koja su se bavila ovom organizacijom kažnjena su prekršajnim nalogom, saopštieno je “Vijestima” iz Uprave inspekcijskih poslova, precizirajući da je nadzor vršen u nikšićkoj OŠ „Ratko Žarić“ i podgoričkoj OŠ „Radojica Perović“.

OŠ “Ratko Žarić” je, prema nalazu turističke inspekcije u koju su “Vijesti” imale uvid, samoinicijativno i bez raspisanog tendera u martu realizovala Školu u prirodi za 64 đaka, ali i bez ugovora sa odmoralištem na Lovćenu, autoprevoznikom... Na isti način organizovani su, pokazuje dokumentacija, i izleti za Herceg Novi i Igalo, a dio đaka ove škole je posjetio i Trebinje, i to kao izviđači. Na izlet na Vučje su išla i djeca drugog razreda OŠ “Radojica Perović”, a direktorica Mirjana Bošković kazala je “Vijestima” da škola nije imala nikakve veze sa tim i da je to organizovalo privatno lice.

“Napominjemo da smo nakon tih nadzora poslali i obavještenje svim direktorima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, u kojem navodimo njihove obaveze i odgovornosti u dijelu organizacija ekskurzija, izleta i škola u prirodi”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave inspekcijskih poslova.

Bonus video: