Koliko nam je važan prostran i zdrav životni i radni prostor

Funkcionalno opremanje malih površina, renoviranje potkrovlja i površina koje ne koristimo, ugradnja kvalitetnih materijala i prozora učiniće ambijent u kome živimo ljepšim, ugodnijim, a prije svega zdravijim
2059 pregleda 0 komentar(a)
Zdrav ambijent bez vlage i ustajalog vazduha, Foto: Velux
Zdrav ambijent bez vlage i ustajalog vazduha, Foto: Velux
Ažurirano: 16.05.2019. 09:06h

Bilo da je stan ili kuća, uvijek nedostaje nekoliko kvadrata dodatnog prostora da bi uredili dječiju sobu, mjesto za odmor ili možda funkcionalnu ostavu. Kada su stanovi u pitanju, kroz dobro isplaniran raspored namještaja može se obezbijediti bolja funkcionalnost i više slobodnog prostora. Život u kući je nešto drugačiji, a samim tim ima više mogućnosti za proširenje prostora.

U većini kuća potkrovlja su najčešće nefunkcionalna, pa to na kraju uglavnom, bude jedna velika prostorija koja ostaje u istom stanju od kada je objekat izgrađen i služi za odlaganje starog namještaja, aparata i drugih predmeta koji se više ne koriste. Zašto ne iskoristiti nešto što nam je već na raspolaganju? Za samo nekoliko nedjelja, od tamnog i neupotrebljivog prostora, može se dobiti veliki, svijetao i veoma koristan prostor. Neka rješenja su veoma jednostavna, ali je važno napraviti prvi korak.

Šta je važno za sređivanje potkrovlja?

Termo izolacija

Izbor i upotreba kvalitetnih materijala, koji će se koristiti za termo izolaciju, su od velike važnosti za rekonstrukciju prostora, posebno za potkrovlja. Treba birati materijal sa što nižom toplotnom provodljivosti. Što je niži ovaj koeficijent, to je bolja toplotno izolaciona karakteristika materijala. Tako će se smanjiti energetski gubitak, a povećati ušteda energije i prilikom zagrijevanja i hlađenja.

Osvjetljenje

Već izvjestan period, nauka nas upozorava da mnogo veremena provodimo u zatvorenom prostoru. Zbog nedostataka dnevne svjetlosti, više od 15 odsto ljudi je sklono depresiji i zato je važno da ambijent u kojem živimo učinimo što svijetlijim i prozračnijim. Kada su potkrovlja u pitanju, Velux već više od 75 godina intenzivno radi na unaprjeđenju kvaliteta života ljudi, kako bi imali dovoljno svjetlosti i svježeg vazduha. Velux krovni prozori omogućavaju da se u mračne i zagušljive prostrije unese svježina i što više sunčeve svjetlosti.

Zdrav ambijent bez vlage i ustajalog vazduha

Vazduh u zatvorenom može biti i do pet puta zagađeniji od spoljašnjeg vazduha. Život u prostoru gdje je prisutna vlaga, može uzrokovati probleme sa fizičkim zdravljem. Efikasan sistem krovnih prozora omogućava dobru ventilaciju i znatno smanjuje mogućnost pojavljivanja vlage i ustajalog vazduha.

Funkcionalno opremanje malih površina, renoviranje potkrovlja i površina koje ne koristimo, ugradnja kvalitetnih materijala i prozora učiniće ambijent u kome živimo ljepšim, ugodnijim, a prije svega zdravijim.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.