Darmanović: Tošković da bude uzor generacijama mladih diplomata

Ministar vanjskih poslova je istakao je prijevremenim i neočekivanim odlaskom ambasadorke crnogorska diplomatija izgubila uvaženog kolegu, predanog diplomatu i profesionalca
299 pregleda 0 komentar(a)
Ljiljana Tošković komemoracija, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ljiljana Tošković komemoracija, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 19.03.2018. 14:35h

Dostojanstvo i istrajnost sa kojima je ambasadorka Ljiljana Tošković nosila odgovornost koja joj je povjerena, svjedoče o njenoj ulozi u afirmaciji žena u crnogorskoj diplomatiji i društvu uopšte, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

U Podgorici je danas održana komemoracija povodom smrti Tošković, kojoj su prisustvovali članovi njene porodice, najviši državni zvaničnici, kolege i prijatelji.

Darmanović se, u ime Ministarstva vanjskih poslova (MVP) i Vlade, oprostio od Tošković, navodeći da je njenim prijevremenim i neočekivanim odlaskom crnogorska diplomatija izgubila uvaženog kolegu, predanog diplomatu i profesionalca.

„Koja je cio svoj radni vijek posvetila svojoj zemlji i afirmaciji njenih vrijednosti izvan njenih granica“, kazao je Darmanović.

On se osvrnuo na brojne i odgovorne dužnosti koje je Tošković obavljala kao savjetnik u crnogorskom Sekretarijatu za međunarodnu naučnu, prosvjetno-kulturnu i tehničku saradnju, Sekretarijatu za inostrane poslove, Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije, a potom u MVP-u.

On je podsjetio da je Tošković službovala i u diplomatskim predstavništvima u Vašingtonu, Pekingu i Varšavi.

„Dostojanstvo i istrajnost sa kojima je Ljiljana Tošković nosila odgovornost koja joj je povjerena na zahtjevnom mandatu u Kini, ali i na drugim dužnostima što ih je predano obavljala, svjedoče i o njenoj ulozi u afirmaciji žena u crnogorskoj diplomatiji i u crnogorskom društvu uopšte“, naveo je Darmanović.

On je kazao da vjeruje da će njen primjer biti uzor generacijama mladih diplomata, i podsjetnik koliko je odricanja, pregalaštva i posvećenosti potrebno da bi se služilo svojoj zemlji i da bi se ona dostojno predstavljala.

„Ona je najveći dio svog života posvetila svojoj zemlji, predstavljanju njenog imidža i jačanju njene pozicije u međunarodnim okvirima, i na to možete biti ponosni. Zato se, iako tužni zbog njenog odlaska, od Vaše Ljilje, a naše drage koleginice, opraštamo sa osjećanjem duboke i iskrene zahvalnosti“, naglasio je Darmanović.

Bonus video: