Medenica i Radović mogu opet biti izabrani iako bi im to bio treći mandat

Medenica je od 2008. godine šef Vrhovnog suda, a u dva mandata bila je i predsjednica Sudskog savjeta
2224 pregleda 6 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović mogu opet biti izabrani za šefove tih sudova, iako bi im to bio treći mandat na tim funkcijama.

Zakon o sudskom savjetu propisuje da ista osoba može biti birana za predsjednika istog suda najviše dva puta, međutim, iz Sudskog savjeta za “Vijesti” su pojasnili da se taj akt primjenjuje od 1. januara 2016. godine i da ne važi za raniji period.

Sudski savjet je javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda objavio 13. maja ove godine, a rok za podnošenje prijava je 15 dana.

“Za sada nije podnijeta nijedna prijava”, piše u odgovoru Savjeta.

Medenica je od 2008. godine šef Vrhovnog suda, a u dva mandata bila je i predsjednica Sudskog savjeta.

Prije toga bila je na funkciji vrhovne državne tužiteljke, a obavljala je i funkciju šefa Tužilačkog savjeta. Mandat joj ističe 26. jula ove godine, a šef suda bira se na pet godina.

Prema Zakonu, za predsjednika Vrhovnog suda može biti birano lice koje ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, odnosno osoba koja se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Što se tiče izbora predsjednika Osnovnog suda na oglas su se prijavili sadašnji predsjednik suda Radović i sutkinja tog suda Željka Jovović.

“Shodno Poslovniku Sudskog savjeta nakon javnog oglasa, koji je završen, u toku je postupak ocjenjivanja prijavljenih kandidata na osnovu utvrđenih kriterijuma. Tek nakon sveobuhvatnog posla ocjenjivanja kandidata za predsjednike sudova, slijede i druge aktivnosti ove procedure, ocjena programa rada, intervju, itd. Tek nakon sprovedenog ukupnog postupka Sudski savjet donosi odluku o izboru”, navode iz Savjeta. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” o izboru predsjednika Osnovnog suda, Sudski savjet odlučivaće krajem maja.

Radović je od 2009. godine predsjednik Osnovnog suda u Podgorici.

Prije toga, bio je osnovni državni tužilac u Baru.

Bonus video: