Mještani spriječili radove na Bukovici: Stali ispred radnika

"Zahvaljujući ljudima koji stražare radovi nijesu nastavljeni. Radnici su kazali da im je vlasnik imanja dozvolio da nastave sa radovima pa su zato počeli, što nije istina", rekao je "Vijestima" Veljko Bulatović iz NVO "Donja Bukovica"
9670 pregleda 47 komentar(a)
Sa protesta protiv izgradnje mHE na Bukovici 15. maja, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta protiv izgradnje mHE na Bukovici 15. maja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.05.2019. 09:45h

Iako mještani sela koja gravitiraju uz rijeku Bukovicu stražare kako ne bi dozvolili da firma Hydra Mne nastavi sa započetim pripremnim radovima na gradnji mini hidroelektrana (mHE) "Bukovica 1" i "Bukovica 2" na toj rijeci, u opštini Šavnik, jutros su pokušali da nastave sa radovima.

Izvođač radova firma Hydra, pokušala je ranije danas da nastavi radove za gradnju mini hidroelektrana "Bukovica " i "Bukovica 2" planiranih na rijeci Bukovici u opštini Šavnik probijajući put kroz privatno imanje uprkos tome što je advokat vlasnika imanja od suda tražio da izda privremenju mjeru zabrane.

Mještani su stali ispred radnka i spriječili radove, a vlasnik imanja je rekao da je juče podnio prijavu.

"Zahvaljujući ljudima koji stražare radovi nijesu nastavljeni. Radnici su kazali da im je vlasnik imanja dozvolio da nastave sa radovima pa su zato počeli, što nije istina. Sa nama je vlasnik imanja koji je protiv izvođača radova juče podnio krivičnu prijavu i koji je poručio da im neće dozvoliti da nastave sa radovima. Radnici su obustavili radove i danas neće nastavljati", kazao je "Vijestima" Veljko Bulatović iz NVO "Donja Bukovica".

Mještani sela koja gravitiraju rijeci Bukovici, kao i grupa Žabljačana su se i prije dva dana okupili i zaustavili pripremne radove.

Okupljeni mještani su tada poručili da će ako treba i tijelima braniti Bukovicu ali da neće dozvoliti gradnju mHE.

Nakon višesatnog protesta mještani su se tada razišli, ali je straža ostala koja će danonoćno dežurati, a sjutra u podne su najavili veliki protest.

Na protest je tada došao i Novo Zeković iz Šapca koji tvrdi da je imovina na kojoj se nalaze kontejneri i gdje se izvode radovi, njegova i dvojice braće, dok iz firme Hydra tvrde da je riječ o državnoj imovini.

"Zeković je iz katastra izvadio papire koji potvrđuju da je riječ o njihovoj imovini i predali su prijavu sudu. Mi, kao što smo i rekli, nećemo dozvoliti da nam unište našu rijeku", poručio je danas Bulatović u ime svih onih koji se protive gradnje mHE.

"Ova zemlja je mog oca, a sada moja i moje dvojice braće koji žive u Americi. Brat me nazvao iz Amerike jer su mu javile komšije da su mašine ušle u naše imanje. Najrealnije je da se ovo zaustavi do daljnjeg, a ja sam za svaki pravni dogovor. Ako treba ići ćemo do Strazbura i ako treba kupićemo cijelu rijeku Bukovicu", kazao je Zeković prije dva dana.

Vlasnici firme Hydra Mne, Milovan Maksimović i Jovan Gordijan počeli su ranije sa pripremnim radovima za gradnju mini hidroelektrana. Koncesija je dobijena na 27 godina.

Izvršni direktor Hydra Mne Boban Garović kazao je tada da pomenuto imanje nije Zekovića nego državno, da imaju sve dozvole potrebne za rad kao i da imaju podršku lokalne uprave, većinskog stanovništva i Mjesne zajednice.

I predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić istakao je da lokalna uprava radi sve po zakonu i na dobrobit građana, kao i da podržavaju gradnju mini hidroelektrana jer će donijeti razne benefite i građanima i mjestu.

Ekološki pokret Donja Bukovica je prije mjesec predao predsjedniku Opštine Šavnik inicijativu za izradu studije zastite područja rijeke Bukovice.

Što se tiče inicijative za zaštitu Bukovice Vujačić je kazao da će o njoj odlučiti odbornici i poručio da na njega i odbornike niko ne može uticati već da će sve odluke donositi samo u skladu sa zakonom i one od kojih građani mogu imati koristi.

Bonus video: