Još se ne zna koliko novca iz TO Bar nedostaje

Osnovno državno tužilaštvo Bar ni nakon pola godine nije podiglo optužnicu protiv odgovornih u Turističkoj organizaciji Bar, zbog sumnji da je novac nezakonito trošen
202 pregleda 10 komentar(a)
Neda Ivanović, Foto: Radomir Petrić
Neda Ivanović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.03.2018. 15:45h

Osnovno državno tužilaštvo Bar (ODT) ni nakon pola godine nije podiglo optužnicu protiv odgovornih u Turističkoj organizaciji (TO) Bar, zbog sumnji da je višegodišnja direktorica Neda Ivanović krčmila novac po svom nahođenju.

Provjeru mogućih zloupotreba zatražio je jesenas od tužilaštva Izvršni odbor TO Bar.

“Vijestima” je iz tužilaštva saopšteno da je predmet formiran 13. oktobra 2017. i da je u fazi izviđaja.

“Sumnja se da su vršene zloupotrebe kompjuterskog programa za elektronsku prijavu turista u TO Bar. Označeni predmet se nalazi u fazi izviđaja. Još nije podignuta optužnica niti formiran predmet protiv određenog lica za određeno krivično djelo, niti utvrđen iznos nastale štete, pa samim tim je za postupanje u označenom predmetu za sada nadležno Osnovno tužilaštvo Bar”.

“Vijestima” je dostavljeno pismo koje potpisuje “Grupa građana Bara u interesu za dobrobiti turizma, Turističke organizacije grada Bara i turizma Crne Gore”, u kojem se navodi da je u toku kontrola finansijskog poslovanja TO Bar za posljednjih deset godina, “jer se sredstvima krčmilo kako je htjela direktorica bez odobrenja upravnog odbora”.

Dosadašnja direktorica TO Bar Neda Ivanović, kojoj je mandat istekao krajem prošle nedjelje, nije bila dostupna “Vijestima” za komentar.

Iz policije je “Vijestima” saopšteno da je tužilaštvo ranije dalo nalog inspektorima za borbu protiv privrednog kriminala da prikupe obavještenja u svojstvu građana po prijavi.

“To je završeno i vraćeno tužilaštvu”.

Priča o zloupotrebama izbila je na vidjelo u trenutku kada treba da bude izabran novi direktor TO Bar, čiji je godišnji budžet više od milion eura.

Ivanovićeva je bila direktorica TO u proteklih 20 godina i prijavila se ponovo za tu funkciju.

Izvršni odbor prošle subote za vršioca dužnosti direktora postavio je Predraga Ristovića (DPS), ali je on u utorak podnio ostavku zbog konflikta interesa.

To je učinio jer kao član Izvršnog odbora ne može da bude v.d.

Zbog toga se TO Bar našla u svojevrsnom pravnom vakuumu, jer nema odgovornog lica koje može potpisati bilo kakvu odluku.

Još ne znaju ko se prijavio za novog direktora

Iako je bilo najavljeno, Izvršni odbor u četvrtak nije raspravljao o izboru novog direktora TO Bar.

Predsjednica IO Andriela Vitić-Ćetković kazala je juče “Vijestima” da se još ne zna kada će se održati sastanak na kojem će biti priče o kandidatima za tu funkciju.

Stanjem u TO Bar u utorak veče bavio se i barski DPS.

Prema saznanjima “Vijesti”, na sastanku su bili predsjednica DPS Branka Nikezić, članovi IO TO Bar koji su članovi DPS - Neda Ivanović i gradonačelnik Zoran Srzentić, koji je po funkciji predsjednik Skupštine TO Bar.

Na pitanje “Vijesti” da li se tom prilikom razmatralo konkretno kadrovsko rješenje, Nikezićeva je kazala da “nije bilo konsultacija” u vezi s tim.

“IO nije mogao da se sastane i nemamo još podatke ko se sve prijavio. To je zastoj od nekoliko dana, vidjećemo šta će se dešavati. Vjerovatno će se morati sastati i Skupština TO Bar da bi se svi aspekti sagledali i sve ono što se dešava nekako dovelo u red”, rekla je šefica barsog DPS-a Branka Nikezić.

Bonus video: