Krekić Arapima ucrtao i dvije kule-osmospratnice

Najnovije, druge po redu izmjene i dopune DSL “Arsenal”, Tivćanima je danas predstavio odgovorni planer, podgorički arhitekta Mladen Krekić
1222 pregleda 0 komentar(a)
Prezentacija DSL, Foto: Siniša Luković
Prezentacija DSL, Foto: Siniša Luković

Nacrt izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“ Tivat koji se nalazi na javnoj rasoravi, predstavkjen je Tivćanima na okruglom stolu u zgradi Opštine. DSL “Arsenal” je glavni planski dokument po kome se razvija projekat izgradnje marine i nautičko-turistilkog naselja Porto Montenegro, a čiji je vlasnik državni investicioni fond ICD iz Dubaija.

Kako je ranije objašnjeno iz Vlade po čijoj narudžbi se rade ove izmjene, njihov osnovni cilj je “korigovanje bitnih elemenata funkcionalnosti prostora iskazanih prethodnim planom.”

“U tom smislu, težilo se korekciji zoniranja turističke namjene i njenog pozicioniranja na adekvatnoj lokaciji, povećanju slobodnih i javnih površina, povezivanjem pješačkih površina i formirajući par trgova/ pjaceta kao adekvatnih prostora mediteranske urbologije.”- precizirali su iz Vlade.

Najnovije, druge po redu izmjene i dopune DSL “Arsenal”, Tivćanima je danas predstavio odgovorni planer, podgorički arhitekta Mladen Krekić.

Ovaj prostorno-planski dokument obuhvata površinu od 294.231 metar kvadratni na kopnu i 1.391.002 kvadratna metra akvatorijuma Tivatskog zaliva. Do sada je realizovano 35% sadržaja postojeće DSL Arsenal, pa se njenim izmjenama i dopunama, kako je kazao Krekić, uz uvažavanje smjernica plana višeg reda- Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, kao i svih smjernica zaštite na ovom prostoru, stvaraju pretpostavke za efikasnije rapoređivanje projektovanih turistilkih kapaciteta u Porto Montenegru, povećavaju javne površine u tom kompleksu i uvode drugačiji koncepti koriščenja pojedinih djelova prostora.

Po novom konceptu, marina Porto Montenegro ostaje ista i njen maksimalni kapacitet kada bude potpuno izgrađena, će biti 850 vezova. U kopnenom dijelu zahvata DSL, formira se pet razičitih zona koje će saobraćajno biti još bolje povezane sa centrom Tivta na jednoj i Seljanovom na drugoj strani kompleksa, a pored niza novih rezidencijalnih, ugotiteljskih i trgovinskih obhjekata, ovdje će biti i tri nova hotela, veći trgovinski centar sa multipleks bioskopom, kazino i niz otvorenih prostora – trgova i pjaceta, te brojni sportsko-rekrativni sadržaji. Najveći novi javni prostor – centralni trg imaće površinu od 10.500 kvadrata i obuhvataće prostor oko nadstrešnice nekadašnjeg sinhrolifta Arsenala i objekta ovdašnje Zbirke pomorskog nasljeđa. Objekat nadstrešnice sinhrolifta, kao je objasniio Krekič, se zadržava i u visočijoj zoni pasarelama povezuje sa objektom novog velikog hotela koji će se graditi između nadstrešnice i postojećeg bazena Lido mar, a objekat nadstrešnice će biti pretvoren u niz atraktivnih novih izložbenih i drugih javnih prostora. Dvije podmornice-muzejski eksponati u blizini nadtrešnice, biće “spuštene” sa aktuelne visine djelimičnim ukopavanjem i okružene vodom, a planirano je da se i za jednu etažu poveća spratnost skoro svih novih objekata koji će se ubuduće graditi u Porto Montenegru, pa će oni imati prizemlje i pet spratova. Kao posebni lendmark Krekič i njegov tim predvidjeli su izgradnju dvije osmospratne kule sa obiju strana glavnog ulaza u Porto Montebegro sa Jadranske magistrale.

“Veća spratnost daje nam mogućnosti i fleksibilnost da se bavimo arhitekturom.”- kazao je Krekić kojeg su predstavnici tivatskog Sekretarijata za urbanizam upozorili da će povećavanjem spratnosti planiranih objekata Porto “probiti” dozvoljene mu maksimalne koeficijente izgrađenosti parcela. Krekić je kao opravdane ocijenio primjedbe da aktuelni parkovski i kompkes sportsko-rekrativnih objekata između zgrade Doma Vijske i magistrale na Seljanovu ne bi trebalo pretvarati u placeve za gradnju novih stambenih objekata, zbog čega je najavio da će to sugerisati investitorima i pokušati da izmijeni namjenu tog prostora koji je sada definisan kao zona za “stanovanje srednje gustine”. On je ipak kazao da u urbanoj gradskoj zoni “nismo u poziciji da pravimo zelene oaze” i da se to kompenzuje kroz postojanje zelenih bašti i bazena na krovovima gotovo vih objekata, ali je prihvatio sugestiju da bi u novoj DSL trebalo predvidjeti više javnih zelenih i rekreativnih površina, a ne se bazirati na relativnu blizinu Porto Montrenegru tivatskog javnog velikog Gradskog parka.

Inače, autori izmjena i dopuna DSL Arsenal su predvidjeli da se u njenom zahvatu izgradi ukupno 386.344 kvadrata bruto površine objekata, uz koeficijent zauzetosti prostora od 0,49 i koeficijent izgrađenosti 1,31. Od toga će biti ukupno 900 ležaja u hotelima, a kompleks će prema viđenju planera, imati 4.711 stalnih stanovnika i u njemu će raditi 1.495 zaposlenih.

Bonus video: