PUT PLUŽINE-ŽABLJAK

Pogledajte kako izgleda majsko čišćenje snijega kroz masiv Durmitora

Iz „Crnagoraputa“ najavljuju mogućnost angažovanja još jedne mašine koja bi krenula iz pravca Žabljaka i tako skratili trajanje čišćenja
6795 pregleda 2 komentar(a)
Snjegočistači u akciji, Foto: Dragan Jokanović
Snjegočistači u akciji, Foto: Dragan Jokanović
Ažurirano: 17.05.2019. 17:32h

Snjegočostač „Crnagoraputa“ juče popodne počeo je sa čišćenjem snijega na regionalnom putu Plužine Žabljak, kroz masiv Durmitora.

Rukovaoc Mijat Kankaraš i ovog proljeća se uputio da učini prohodnih ovaj putni pravac. Počeo je u četvrtak iza podne i do danas pročistio oko sedam kilometara, kaže vlasnik turističkog kampa „Milogora“ na Trsi Dragan Jokanović.

„Uspijeva da probije namete visoke preko dva metra. Prošao je Todorov do i Prutaš i stigao do Jokovića koliba. Dosta posla imaće i preko Prijespe a završnica, sa jedne i druge strane prevoja Sedlo, biće najzahtjevnija“, kaže Jokanović.

Iz „Crnagoraputa“ najavljuju mogućnost angažovanja još jedne mašine koja bi krenula iz pravca Žabljaka i tako skratili trajanje čišćenja.

Iz NVU „Udruženje ugostitelja Žabljak“ ranije su ukazali na problem koji turistički radnici i turisti imaju svake godine zbog neblagovremenog čišćenje puta preko Durmitora koji povezje Žabljak i Plužine.

„Ovaj put nalazi se u svim turističkim vodičima kao jedan od najljepših puteva u Evropi, a isto tako i google maps daje instrukcije da je ovaj put najkraći put iz pravca Plužina do Žabljaka. Okolnost da je dio puta kroz masiv Durmitora još uvijek neprohodan, stvara probleme za turiste koji, vođeni uređajima za navigaciju, dođu do nameta a onda se, često u kasnim večernjim satima, zaobilazno vraćaju nakon više sati do željene. Ugostitelji su primorani da goste čekaju kako bi ih smjestili i to kreira brojne probleme“, naveli su u saopštenju.

Ovaj putni pravac, odnosno oko 20 kilometara kroz masiv Durmitora, predstavlja poslednji je u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja.Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog oko 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda pozanata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost ovog puta važna je i za splavarska udruženja jer je to najkraća kopnena saobraćajnica pri povratku sa raftinga. Isto tako i za durmitorske i pivske stočare koji ovih dana namjeravaju izdizati u katune Dobri do i Todorov do.