Norveški nacionalni praznik proslavljen u Igalu

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se od 17. maja 1814. kada je, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan i norveški Ustav.
616 pregleda 0 komentar(a)
Norveški nacionalni praznik, Foto: Slavica Kosić
Norveški nacionalni praznik, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.05.2019. 21:29h

Norveški nacionalni praznik proslavljen je danas u Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu, u kome je na odmoru i liječenju 150 pacijenata iz te skandinavske zemlje.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se od 17. maja 1814. kada je, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan i norveški Ustav.

Igalom su prvo u povorci prošetali norveški gosti, Mjesna muzika Đenovići sa mažoretkama, djeca iz Dječijeg doma „Mladost“ Bijela, članovi KUD „Ilija Kišić“, kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda iz Herceg Novog i Igala, a zatim je ispred Nacionalnog restorana Instituta organizovan program koji je počeo intoniranjem himni Crne Gore i Norveške.

Gostima iz Norveške njihov praznik je u ime lokalne uprave čestitala potpredsjednica Opštine Danijela Đurović

“Na mapi naših prijatelja, Norveška godinama zauzima posebno mjesto. Razlog za to su pobratimstvo sa gradom Levangerom koje traje već preko pet decenija i norveški program u Institutu „Dr Simo Milošević“, zahvaljujući kojem je na hiljade gostiju iz Norveške tokom više od 40 godina posjetilo naš grad.

“Povezivanje naših država počelo je kao umrežavanje gradova i poslovna saradnja, da bi sa godinama ta veza postala temelj za razmjenu kultura, iskustava, unapređenje života lokalne zajednice, bliskost među ljudima i porodicama. Građani Herceg Novog nikada neće zaboraviti pomoć koju su dobili iz Norveške nakon katastrofalnog zemljotresa prije tačno 40 godina, kao ni sve projekte podrške koji su uslijedili, prije svega u oblasti komunalnog opremanja i obrazovanja”, kazala je Đurović i istakla će nastaviti da rade na jačanju veza između dvije države.

“Ove godine Institut slavi 70 godina postojanja i 42 godine saradnje i programa koji imamo sa vašom državom. Ovaj jubilej je dokaz da nas zajednički program, uz stručnost i profesionalnost osoblja Instituta Igalo, odolijeva svim izazovima. Želimo da tokom boravka u Igalu i u našoj Crnoj Gori osjetite dobrodošlicu i srdačnost našeg naroda. Iako Vas odavno doživljavamo kao naše sugrađane, organizacijom današnjeg programa potrudili smo se da barem malo dočaramo atmosferu prazničnog dana u vašoj zemlji”, kazala je čestitajući praznik, direktorica Sektora medicine Instituta Igalo, dr

.

“Dan Ustavnosti je veoma bitan za nas Norvežane – kao i za sve koji razumiju značaj sopstvene slobode i svog ustava.Mi smo zahvalni na svemu što su oni preduzeli u Eidsvoldu, i srećni smo što možemo uživati u plodovima njihovog rada – da se naše društvo moglo, a i još može, razvijati na bolje za ljude koji u njemu žive.Mi smo veoma srećni što naši prijatelji ovdje u Igalu čine naš praznik toliko lijepim za nas dok smo daleko od kuće – hvala na tome!”, kazala je glavna sestra Norveškog programa Inger Hansen.

Bonus video: