Barski maslinari kreću u formiranje nacionalnog saveza

Alković je dodao da su na sjednici bili i predstavnici vjerskih zajednica koje su inače pojedinačno najveći maslinari u Baru
513 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva

Novoizabrani Upravni odbor Društva maslinara Bar održao je konstitutivnu sjednicu na kojoj su postavljene smjernice djelovanja najmasovnije crnogorske maslinarske organizacije u naredne četiri godine.

U prioritete spadaju zaštita porijekla „Barskog maslinovog ulja“ proizvedenog od autohtone sorte Žutica, praćenje izgradnje Kuće maslina u Starom Baru i priprema za njenu maksimalnu valorizaciju, uspostavljanje Nacionalnog udruženja maslinara Crne Gore i nabavka i distrbucija sadnica masline, “ sa posebnim osvrtom na autohtonu sortu Žutica”.

"U planu su i održavanje postojeće i izgradnja nove putne infrastrukture u maslinjacima, projektna orjentacija– priprema i realizacija projekata za unaprjeđenje maslinarstva, te praćenje i pravovremena zaštita maslina od bolesti i štetnika, posebno od muve masline i paunovog oka. Ako se po jutru dan poznaje, sudeći po pozitivnoj energiji i motivaciji, ovaj UO ima perspektivu da u svom mandatu značajno doprinese razvoju maslinarstva na svim poljima u Baru i Crnoj Gori", saopštio je ”Vijestima” predsjednik Društva Ćazim Alković.

On je istakao da je UO Društva značajno podmlađen, te da je sada u njemu i jedna pripadnica ljepšeg pola.

Alković je dodao da su na sjednici bili i predstavnici vjerskih zajednica koje su inače pojedinačno najveći maslinari u Baru- Parohije barske, Nadbiskupije barske i Vakufa Stari Bar.

Bonus video: