Uz stabla čempresa, u Baru će posaditi i ruzmarin

Stabla neće biti zasađena u drvored, kao što je to bio slučaj sa onima koji su posječeni i koji su na taj način predstavljali zaštitu od vjetra Uprava javnih radova će platiti 276 hiljada eura firmama sa kojima je raskinut ugovor
1529 pregleda 2 komentar(a)
Dvorište će izgledati drugačije, Foto: Srdan Kosović
Dvorište će izgledati drugačije, Foto: Srdan Kosović

Posječene višedecenijske čemprese na prostoru parka u dvorištu Gimnazije „Niko Rolović“ u Baru zamijeniće 87 novih visine tri do tri i po metra, a na toj lokaciji biće zasađeno i 180 sadnica padajućeg ruzmarina. Mladi čempresi neće biti zasađeni u drvored, kao što je to bio slučaj sa onima koji su posječeni i koji su na taj način predstavljali zaštitu od vjetra.

„Imajući u vidu topografiju terena i izgrađene postojeće objekte, projektant pejzažne arhitekture se opredijelio za slobodno formiranje rasporeda sadnica čempresa. Redno postavljanje kakvo je nekad bilo u izgrađenoj prostornoj strukturi sada više nema smisla“, navodi se u dokumentu, koji je objavljen nakon sjednice Vlade u četvrtak.

U pitanju je dvorište škole u kojem je trebalo da bude izgrađen vrtić.

Zbog toga plana, Barani su 20. oktobra prošle godine izašli na ulice. Višemjesečni protesti su kulminirali 17. januara, nakon što je na toj lokaciji posječeno više desetina stogodišnjih čempresa i uništeno školsko dvorište.

Krajem februara, premijer Duško Marković je zatražio od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića i uredi postojeću lokaciju, pored ostalog, i sadnjom - 90 čempresa.

Upućeni su ranije kazali „Vijestima“ da 90 starih sadnica ne može da zamijeni 90 mladih, već su kazali da bi novih sadnica moralo biti znatno više.

Nadležni nikad nisu saopštili vrijednost posječenih stabala. Nikad nije zvanično saopšteno ni gdje su odloženi posječeni čempresi, kao ni o kojem je broju stabala riječ. Jedino su iz firme „Matej“ koja je angažovana za odvoz, kazali da su posječeni čempresi „tretirani kao sirovina“ i da je toj firmi sa Cetinja za skladištenje plaćeno pet eura po kubiku.

Sagovornici „Vijesti“ iz ekoloških organizacija ranije su kazali da je teško govoriti o ekonomskoj vrijednosti posječenih čempresa, te dodali da je „uvredljivo procijeniti njihovu vrijednost prostim svođenjem na cijenu drveta u dubećem ili rezanom stanju za potrebe ogrijeva”.

Inače, informacija koja se našla na Vladi u četvrtak tiče se sporazuma za raskid ugovora o građenju i uslugama nadzora, te ugovoru o radovima na privremenom uređenju nekadašnjeg gradilišta vrtića i jaslica u Baru.

Zbog raskida ugovora, Uprava javnih radova će nikšićkoj firmi „LD gradnja“ uplatiti oko 265 hiljada eura.

Zbog raskida ugovora o uslugama nadzora i za izradu elaborata uređenja terena nekadašnjeg gradilišta, Uprava će, kako se navodi u informaciji sa Vlade, oko 11 hiljada eura uplatiti konzorcijumu „Ing invest“ iz Danilovgrada, te „Urbi.Pro“, „Montinspekt“ i „Geoprojekt Perišić“ iz Podgorice.

Bonus video: