Dvorište urediti u interesu učenika, a ne kako je najlakše

Iz Građanske inicijative ističu da je nužno promijeniti namjenu zemljišta o kome je riječ, te isto definisati kao dvorište Gimnazije
1086 pregleda 1 komentar(a)
U školskom dvorištu srušen i amfiteatar, Foto: Građanska inicijativa
U školskom dvorištu srušen i amfiteatar, Foto: Građanska inicijativa
Ažurirano: 19.05.2019. 17:26h

Dvorište Gimnazije "Niko Rolović" u Baru treba da bude uređeno na način koji će najbolje zadovoljavati potrebe i interese učenika, a ne kako je najlakše, poručuju iz Građanske inicijative (GI).

Oni su pozdravili, kako navode, ažurnost i volju Uprave javnih radova, nakon informacije da je u dvorištu Gimanzije planirana sadnja 87 novih čempresa.

Naglašavaju, ipak, da je prije svega nužno promijeniti namjenu zemljišta o kome je riječ, te isto definisati kao dvorište Gimnazije, jer se, dodaju, bez jasne zakonske definicije ne može počinjati sa uređenjem prostora.

"Među informacijama o sadnji, upadljivo je par nedostataka. Navodi se da će amfiteatar biti popravljen, međutim ko god je bio na lice mjesta zna da je samo veliki krug “preživio“ rušenje, dok su amfiteatar i manji „krugovi“ u potpunosti uništeni, tako da popravka nije moguća. Sem riječi o popravci amfiteatra, nije bilo pomena o vraćanju drugog sadržaja u dvorište sem sadnje čempresa i padajućeg ruzmarina. Ovo je veoma zabrinjavajuće, posebno s obzirom na ranije date izjave od strane nadležnih organa kako se dvorište nije dovoljno koristilo u svrhe za koje je predviđeno. Smatramo da treba da težimo njegovom obogaćivanju i unapređenju. Takođe, slobodan raspored za sadnju čempresa ni po čemu nije odgovarajući", navode iz GI.

Treba prije svega, ističu, imati na umu da je riječ o prostoru koji treba da koriste srednjoškolci, te da kao takav treba da je prilagođen njihovim potrebama i da služi u cilju njihovog razvoja i pospješuje njihovo obrazovanje.

"Ako se pitate kako to drvoredi pospješuju razvoj, možete istražiti obrazovne trendove u zemljama koje su daleko ispred nas, i vidjećete da se ambijentu u kome se održava nastava posvećuje mnogo pažnje i da to daje rezultate. Predstavnici Građanske Inicijative su upravo to i uradili. Kako je oko cilja GI okupljen veliki broj lica različitih struka, oni koji se bave arhitekturom i uređenjem prostora, prihvatili su poziv nadležnih da predložimo projekat po kome bi moglo biti obnovljeno gimnazijsko dvorište. Sačinjeni su predlozi projekta, a poslije praznika tražićemo sastanak sa predstavnicima opštine na kome ćemo ih iznijeti", navode iz GI.

Dodaju da je njihov cilj da se u što kraćem roku obnovi dvorište koje su izgubili.

"Ali kao što ni do sada nismo prezali da se izjasnimo protiv neodgovarajućih rješenja, tako će biti i ovog puta. Još jednom ponavljamo, dvorište treba da bude uređeno na način koji će najbolje zadovoljavati potrebe i interese učenika, a ne kako je najlakše", zaključuju iz GI.

Bonus video: