Prije devet godina iznijeli su crnogorsku zastavu na Mont Everest, ali im ne daju nacionalne penzije

Trojcu iz "Javorka" prije devet godina čestitali su najviši Vladini zvaničnici, poručujući im da je njihov podvig zadivio sve građane Crne Gore i da su napravili istorijski uspjeh koji zavređuje poštovanje cjelokupne države
2256 pregleda 13 komentar(a)
Alpinisti koji su iznijeli cnogorsku zastavu na Mont Everest, Foto: Privatna arhiva
Alpinisti koji su iznijeli cnogorsku zastavu na Mont Everest, Foto: Privatna arhiva

Na današnji dan prije devet godina trojica alpinista nikšićkog "Javorka" - Đorđije Vujičić, Dragutin Šlagi Vujović i Marko Blečić iznijeli su cnogorsku zastavu na najviši vrh svijeta Mont Everest, visok 8848 m.n.m.

Njihov sportski podvig upisao je Crnu Goru kao 65. državu svijeta čija zastava je iznijeta na Mont Everest.

Vujović je kazao da je taj istorijski rezultat postignut za sve građane Crne Gore i da je njihovom uspješnom ekspedicijom okrenut novi list u planinarskom sportu kod nas.

Tada su dobili prve ordene za hrabrost u nezavisnoj Crnoj Gori.

Ipak, iako su ih 2010. godine dočekale pohvale i zahvalnost najvećih državnih zvaničnika i dodijeljen im status vrhunskog sportiste, prošle godine onemogućeno im je da po tom osnovu dobiju nacionalne penzije.

Iz kabineta aktuelnog ministra sporta Nikole Janovića tada je objašnjeno da važeći propisi Zakona o sportu ne prepoznaju kao vrhunski rezultat uspon na krov svijeta.

Status vrhunskog sportiste 2010. godine dobila su tri člana nikšićkog Planinarsko sportskog kluba Javorak, nakon što su se 23. maja te godine popeli na 8.848 metara visok Everest.

Tada su i dobili rješenja da sa navršenih 40 godina života primaju nacionalnu penziju, ali je to pravo ostvario samo jedan od njih - Đorđije Vujičič.

U međuvremenu i njemu je ukinuta naknada.

Trojcu iz "Javorka" prije devet godina čestitali su najviši Vladini zvaničnici, poručujući im da je njihov podvig zadivio sve građane Crne Gore i da su napravili istorijski uspjeh koji zavređuje poštovanje cjelokupne države.

No, uprkos ponosu nacije, sadašnji propisi "ne prepoznaju" rezulat koji su ostvarili.

Iz Janovićevog resora ranije su objasnili da su uvidom u dokumentaciju naslijeđenu od Uprave za mlade i sport utvrdili da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešno primijenjen materijalni propis.

“Imajući u vidu konkretne proceduralne propuste koje je Uprava za mlade i sport napravila prilikom odlučivanja o predmetnom zahtjevu, a koji su rezultirali navedenim rješenjem, Ministarstvo sporta obavijestilo je imenovanog da nema zakonskog osnova za donošenje rješenja o utvrđivanju visine naknade, kao ni za isplatu iste, iz razloga što važeći zakon i podzakonski akti ne prepoznaju rezultat koji je imenovani ostvario. Stoga imenovani svoja prava u predmetnoj stvari može ostvariti u postupku pred Upravnim sudom", objašnjeno je iz Ministarstva sporta.

Vujović, koji je ranije najavio da će pravo na naknadu ostvariti sudskim putem, kazao je "Vijestima" da se ovih dana očekuje rasplet situacije oko naknada.

Kazao je i da su svjesni da je u proteklih devet godina veliki broj crnogorskih planinara i alpinista napravio sjajne rezultate, i da im je drago što su svojim primjerom i upornošću utabali staze za nove generacije.

"Nažalost, pojedinci pokušavaju da se prave slijepi, gluvi i nijemi kada treba nabrojati najznačajnije sportske rezultate u nezavisnoj Crnoj Gori. Pažljivo sam slušao pobrojavanje sportskih rezultata, ali za nas nisam čuo. No, to govori o njima, ne o nama", rekao je Vujović.

Bonus video: