"Njeguška trpeza" drugu godinu čeka trg i pijacu

Prijestonica Cetinje raskinula ugovor sa podgoričkom kompanijom “Toškovići”, niko ne preuzima odgovornost što kasni rekonstrukcija
2136 pregleda 2 komentar(a)
Prvi radovi su počeli u septembru 2017., Foto: Miloš Rudović
Prvi radovi su počeli u septembru 2017., Foto: Miloš Rudović

Postavljajući kamen temeljac za trg i pijacu na Njegušima u septembru 2017. godine, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da ga raduje što će tradicionalna manifestacija “Njeguška trpeza” biti održana u novom ambijentu. Uzalud se radovao, jer se to nije desilo do prošlogodišnje, a pitanje je da li će i do ovogodišnje “trpeze”...

Rekonstrukcija je u međuvremenu obustavljena, a odgovorni svaljuju krivicu jedni na druge. Prijestonica Cetinje je krajem marta raskinula 425.000 eura vrijedan ugovor sa podgoričkom kompanijom “Toškovići”.

Iz Prijestonice su “Vijestima” kazali da su više puta urgirali da se ubrza rekonstrukcija. “Nadzorni organ, između ostalog, konstatovao je i da izvođač radove nije izvodio u skladu sa važećim zakonskim propisima, tehničkim normativima i standardima za vrstu posla koja je predmet ugovora”, navodi se u odgovoru uprave na čijem je čelu gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Izvršni direktor “Toškovića” Ivica Tošković odbacio je kao neistinite konstatacije da radovi nisu bili po propisima.“Svi radovi su rađeni po svim normativima i zakonima Crne Gore i svi ugrađeni materijali posjeduju ateste i sertifikate”, kazao je Tošković za “Vijesti”.

Dodao je da su radovi sa njihove i strane nadzora radova obustavljeni zbog neslaganja u projektnoj dokumentaciji.

“I stvarnog stanja na terenu. Uz naše napore i napore nadzora radove smo bili nastavili u oktobru 2018. Po naknadnoj ponudi koja je prihvaćena od strane Prijestonice (investitora), iako nam projektna dokumentacija ni do dana današnjeg nije u cjelosti dostavljena i revidovana za dio izmjena koje su nastale na terenu”, navodi se u odgovoru Toškovića.

Ugovorom od 1. septembra 2017. godine bilo je predviđeno da za 90 dana završe rekonstrukciju trga.

Radovi su počeli 11. septembra ali su mjesec i po dana kasnije obustavljeni zbog vremenskih uslova. Radovi su nastavljeni krajem maja prošle godine.

Međutim, prilikom iskopa za ugradnju tamponskog sloja, kao podloge za budući behaton, primijećeno je da je tlo na kojem je trebalo da bude postavljen tampon pokretno i da takvo ne može biti podloga i da mora biti zamijenjeno.

Rok je potom produžen aneksom ugovora za još 60 dana.

U dopisu iz avgusta prošle godine u koji su “Vijesti” imale uvid, kompanija “Toškovići” traži od Prijestonice da što hitnije dostavi tehničku projektu dokumentaciju kako bi mogli nastaviti s poslom.

“Međutim, isti podaci nisu bili obezbijeđeni, pa smo morali radnike i mašine povući sa gradilišta da ne bismo imali veće troškove, što zbog neupošljenosti istih na tom objektu, tako i zbog mogućnosti da iste kapacitete uposlimo na objektu koje izvodimo, a za koje nedostaju kapaciteti. Takođe vas obavještavamo da ovakvo premještanje prouzrokuje značajne troškove”, navodi se u dopisu, te dodaje da rok do novembra prošle godine ne može biti ispoštovan.

Prijestonica je krajem maja inicirala raskidanje ugovora, a “Toškovići” su mjesec prije toga od uprave tražili da se radovi nastave uz produženje roka od 50 dana, ali ističu da nisu dobili pozitivan odgovor.

O novom izvođaču i rokovima tek nakon nadzora

Iz Prijestonice su kazali da je u toku sagledavanje stanja, a da će na na osnovu nalaza nadzornog organa biti odlučeno o daljim procedurama.

“Koje mogu da uključuju i pokretanje sudskog postupka protiv izvođača radova za naknadu štete”, kazali su “Vijestima” iz gradske uprave.

Od istog nalaza zavisi i to kada će radovi na trgu biti nastavljeni, jer će tek tada zvanično biti poznat stepen izvedenih, odnosno neizvedenih radova.

“Nakon utvrđivanja stanja, pristupiće se proceduri odabira novog izvođača radova i utvrđivanja rokova za njihovo izvršenje”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: