Nekad planirali milion eura, sad za uređenje nude 500.000

Projekat na Belanima je nešto što tivatska lokalna vlast već godinama obećava građanima, a do sada su propala čak tri tendera koje je Opština rapsisivala za realizaciju ove investicije
1202 pregleda 0 komentar(a)
Očekuje se uređenje plaže i šetališta, ali i bazen, Foto: Siniša Luković
Očekuje se uređenje plaže i šetališta, ali i bazen, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat ponovo je raspisala tender za izbor izvođača radova na prvoj fazi uređenja obale i izgradnje šetališta uz more na Belanima.

Procijenjena vrijednost ove javne nabavke je 500.000 eura sa uračunatim PDV-om, što je više nego dvostruko niži iznos od onog koji su lokalni čelnici do sada pominjali za završetak prve faze tog projekta.

Ponude na tender primaju se do 5. juna, a izabrani izvođač imaće rok od šest dana od uvođenja u posao da završi planirane radove na formiranju i izgradnji nove obalne šetališne staze sa pripadajućom infrastrukturom.

Projekat na Belanima je nešto što tivatska lokalna vlast već godinama obećava građanima, a do sada su propala čak tri tendera koje je Opština rapsisivala za realizaciju ove investicije.

U januaru prošle godine je zbog neispravnosti jedine pristigle ponude, propao tender koji je tada bio procijenjene na 1,1 milion eura.

U međuvremenu, na zapadnom dijelu Belana, na prostoru prema ulazu u gradsku marinu Kalimanj, sopstvene nezavisne radove na uređenju dvije ponte i plaže između njih, prije desetak dana započela je tivatska firma „Rotor“ koja je ovu lokaciju za kupalište zakupila od preduzeća Morsko dobro.

Uređenje obale na Belanima sa izgradnjom otvorenog bazena plivališta u moru, DPS Tivta obećava u svim svojim izbornim kampanjama u tom gradu, još od od aprila 2004.

U međuvremenum, ispostavilo se da oni uopšte ne namjeravaju da na Belanima naprave klasični otvoreni bazen, već veliki mandrać sa tri od njegove četiri strane na plutajućim pontonima u moru, a ne na fiksnoj izgrađenoj obali. Takvo riješenje je odbačeno od najvećeg dijela tivatske javnosti uz poruku da gradu ne treba nikakav mandrać, već pravi zatvoreni bazen kako bi se vaterpolo sport u Tivtu revitalizovao i mogao razvijati tokom cijele godine, a ne samo ljeti.

Opština je 2016. bila potpisala 1,1 milion eura vrijedan ugovor sa nikšićkom firmom „Erlang“ koja je trebalo da izvoditi radove na izgradnji prve faze lungo mare pješačke staze i uređenja obale na Belanima.

Po ugovoru sa izvođačem, rok za završetak posla na prvoj fazi projekta bio je 180 dana, a radovi je trebalo da počnu krajem januara 2017. “Erlang”, ali je ta firma odustala od posla nakon što se ispostavilo da treba izmijeniti projekat.

Projekat za Belane je izradilo JP “Morsko dobro”, a predviđa da se na parceli ukupne površine 7.576 kvadrata, izgradi pješačko–kolska staza u dužini od skoro 400 metara, napravi plažni objekat sa platoom, sanira postojeća ponta i sagrade dvije nove staze do budućeg velikog mandraća — otvorenog bazena koji bi, sa pripadajućim objektima, trebao graditi kasnije, u drugoj fazi radova.

Bonus video: