Krov opasnost za stanare i prolaznike

1847 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada datira iz pedesetih godina, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada datira iz pedesetih godina, Foto: Svetlana Mandić

Krovna konstrukcija zgrade u Ulici Novaka Ramova u centru Nikšića odavno ne predstavlja opasnost samo za stanare, već i za sve prolaznike.

Pitanje je trenutka kada će se nadstrešnica krova obrušiti a stanari se samo nadaju da kada se to dogodi u blizini nikoga ne bude. Dio krova stanari su uspjeli da promijene, ali ne i drugu polovinu jer nijesu u finansijskoj mogućnosti.

„Krov godinama prokišanjava i borimo se kako znamo i umijemo. Dio po dio nadstrešnice se polako obrušava, opada malter i strah nas je da neko ne nastrada. A i fasada je u očajnom stanju. Sve bi mi to sanirali, ali nijesmo u mogućnosti, pa se sve nadamo da će iz lokalne uprave pomoći, ali, nažalost, pomoći nema“, kazao je jedan od stanara.

Dvospratna zgrada u kojoj se nalazi devet stanova izgrađena je početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a stanove su dobili tadašnji radnici Željezničko-transportnog preduzeća (ŽTP). U zgradi živi svega nekoliko stanara, uglavnom penzionera, dok su ostali stanovi ili prazni ili izdati pod zakup. Svjesni su, kako su kazali, činjenice da su zgrade, prema zakonu, u vlasništvu skupštine stanara koja je obavezna da vodi računa o njihovom održavanju, ali oni od penzija ne mogu izdvojiti novac za sanaciju krova i fasade. “Kada kiša pada, moramo postavljati kante da ne bi voda prodrla u stanove. Zgrada nema ni uređen prilaz, o parking mjestu i da ne pričamo, ali sve to prosto bilo spram krova i fasade”.

Ulica Novaka Ramova vodi ka centralnom gradskog trgu, a za zgradu, koja je jedna od starijih u gradu, Nikšićani često kažu da je treba zaobilaziti u širokom luku – što zbog bezbjednosti, što zbog oronule fasade. Izgleda da je zaobilaze mnogi, a stanarima ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će neko od nadležnih svratiti u njihov kvart i pomoći im da riješe problem.

Bonus video: