Nacionalni park Biogradska gora bogatiji za dva turistička vozića

Vozići će saobraćati od Kraljevog kola do ulaza u Nacionalni park, što će u značajnoj mjeri izmjestiti parkiranje vozila iz samog nacionalnog parka
1934 pregleda 4 komentar(a)
Jedan od novih vozića, Foto: UNDP
Jedan od novih vozića, Foto: UNDP

U parku Biogradska gora danas je promotivnom vožnjom dva turistička vozića obilježen Evropski dan parkova.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, vozići će saobraćati od Kraljevog kola do ulaza u Nacionalni park, što će u značajnoj mjeri izmjestiti parkiranje vozila iz samog nacionalnog parka. Od ove sezone će, dodaje se, određen broj vozila biti parkiran na parkingu kod Kraljevog kola, čime će se rasteretiti prostor u blizini Biogradskog jezera koji je tokom prethodnih godina, usljed nedostatka adekvatnog parking prostora, korišćen u te namjene.

Ukupna vrijednost vozića, kako je saopšteno iz UNDP-a, iznosi 549.757 eura, od čega je sufinansiranje UNDP-a preko projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori 130.800 eura.

,,Uvođenje dva turistička voza u turističku ponudu Nacionalnog parka Biogradska gora će imati višestruke pozitivne efekte na ovo zaštićeno područje. Biće unaprijeđeno upravljanje zaštićenim područjem, smanjen pritisak na biodiverzitet Nacionalnog parka, smanjen karbonski otisak posjetilaca i dodat važan novi sadržaj edukativnom programu namijenjenom posjetiocima.

Broj posjetilaca svih zaštićenih područja, pa i NP Biogradska gora kontinuirano raste a to nam ukazuje na potrebu adekvatnog odgovora na sve veći pritisak na prostor koji svojim aktivnostima vrše posjetioci. Uvođenjem turističkih vozića, smanjiće se frekventnost saobraćaja na toj dionici, rastereti prostor u blizini Biogradskog jezera i smanjiti nivo emisija ugljen dioksida iz saobraćaja. Takođe, posjetioci će tokom vožnje, zahvaljujući instaliranoj audio opremi, imati priliku da čuju interesantne informacije o flori i fauni te turističkoj ponudi parka. Ovo je idealan način da se posjetiocima za kratko vrijeme pruži nezaboravan obilazak Nacionalnog parka, a da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu’’, kazala je Aleksandra Kiković iz UNDP-a.

Vozić se sastoji od lokomotive, dvije prikolice za prevoz putnika sa po 20 sjedišta i jedne prikolice sa 16 mjesta za osobe sa invaliditetom.

Po očuvanoj prirodi Crna Gora je, kako navode iz UNDP-a, jedna od najbogatijih zemalja, a prostori pet nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija, koji pokrivaju oko odsto teritorije, prepoznatljivija su zaštićena područja.

Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te održivom upravljanju parkovima prirode, Evropski dan parkova se obilježava ako poziv svim ljudima da se povežu s prirodom, uvide važnost zaštićenih područja i biološke raznolikosti, te saznaju dobre primjere kako ljudi žive u skladu s prirodom.

Bonus video: