Agencija Mitropolije u minusu 213.000 eura

Religijski turizam se promoviše kao profitabilan i brojni manastiri, prije svega Ostrog, predstavljaju najposjećenije pravoslavne svetinja u Evropi, a “Odigitrija” zvanično prikazuje da godinama niže gubitke
3409 pregleda 14 komentar(a)
Atraktivne hodočasničke ture imaju u programu, Foto: Odigitrija
Atraktivne hodočasničke ture imaju u programu, Foto: Odigitrija

Turistička agencija “Odigitrija” iz Budve završila je prošlu godinu u gubitku od 32.764 eura.

To je prikazano u finansijskom iskazu, koji je ova agencija za unapređenje hodočasničkog turizma, osnovana u Budvi blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, dostavila Poreskoj upravi.

Time se nastavlja serija loših poslovnih godina “Odigitrije”, čiji je akumulirani gubitak sada dostigao 213 hiljada eura.

Imovina hodočasničke agencije procijenjena je lani na 56.258 eura i manja je za 23 hiljada nego 2017. godine, odnosno 40 hiljada u odnosu na 2016.

Uprkos atraktivnim hodočasničkim turama koje nudi u svome programu brojnim pravoslavnim vjernicima iz Crne Gore, “Odigitrija” je prikazala da je prihodovala svega 41.441 eura, a da su joj poslovni rashodi bili 74.270 eura.

Agenciju, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnovala je Mitropolija crnogrsko-primorsko, a mitropolit Amfilohije Radović je predsjednik borda direktora, dok je izvršni direktor Slavko Krstajić.

Religijski turizam se promoviše kao jedan od profitabilnih, a brojni manastiri, prije svega Ostrog, predstavljaju najspojećenije pravoslavne svetinja u Evropi. Turistička agencija Mitropolije, međutim, zvanično prikazuje da godinama posluje u minusu. Jedino se može pohvaliti poslovnim rezultatom iz 2014. godine, kada je bila u plusu svega 21 hiljadu eura.

Prema podacima sa sajta “Odigitrije”, radi se o agenciji za unapređenje hodočasničkih putovanja, društvo je sa ograničenom odgovornošću i već desetak godina organizuju hodočasnička putovanja u zemlji i inostranstvu. Osim toga, ona se bavi i organizacijom seminara, simpozijuma, ljetnjih škola, kolonija ikonopisaca, koncerata duhovne muzike, izložbi, kao i prodajom predmeta crkvene umjetnosti.

Pored jednodnevnih izleta po Crnoj Gori, u svome programu, “Odigitrija” nudi i obilazak ovčarsko-kablarskih manastira, Tvrdoša u Hercegovini, Lepavine, kao i nemanjićkih manastira. Od inostranih programa u ponudi je obilazak Svete gore, grčkih manastira na Krfu, Meteora, manastira u Makedoniji, Fruškoj gori, te svetinja u Rusiji, Italiji, Bugarskoj, Carigradu...

Sjedište firme je u Budvi, kancelarije joj se nalaze u naselju „Sveta Petka“, koje je izgrađeno na crkvenoj zemlji.

U vlasništvu, piše na sajtu, agencija ima autobus „neoplan trendliner“ sa 55 sjedišta, minibus „issoto“ sa 25 mjesta, kombi “folksvagen karavela” sa osam sjedišta, kao i brod „Sveti Nikon Jerusalimski“ sa 45 mjesta, namijenjen obilasku manastira na ostrvima na Skadarskom jezeru.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je u junu 2013. licencu “Odigitriji” za obavljanje djelatnosti turističke agencije - organizatora putovanja. Licencu je potpisao tadašnji ministar Branimir Gvozdenović.

Bonus video: