Tivat: Plutajuće cijevi opasnost za manja plovila

Izvođač i Opština Tivat kršili propise tokom postavljanja sistema za izbacivanje mulja iz lučice Kalimanj
1147 pregleda 0 komentar(a)
Plovni bager u zapadnom dijelu Kalimanja, Foto: Siniša Luković
Plovni bager u zapadnom dijelu Kalimanja, Foto: Siniša Luković

U nastavku kontroverznih radova na produbljivanju akvatorijuma gradske lučice Kalimanj u Tivtu, izvođač radova “Iva-put”, kojeg je angažovala Opština, postavio je plutajući cjevovod za izbacivanje mulja iz lučice, na udaljenost od nekoliko stotina metara od obale grada pred rtom Pakovo.

Iako predstavlja prepreku na moru i opasnost za manja plovila, cjevovod od plastičnih cijevi promjera preko 20 centimetara, koji na površini mora drže brojne metalne bačve, nije propisno obilježen, niti osvijetljen tokom noći, iako bi morao biti prema propisima o sigurnosti pomorske plovidbe.

Postavljanje plutajućeg cjevovoda, iako prema propisima obavezno nije ni javno objavljeno preko oglasa za pomorce Uprave pomorske sigurnosti.

Tivatska firma “Iva–put” je krajem aprila sa plovnim bagerom-refulerom počela da iskopava nanose mulja i zemlje iz krajnjeg sjeverozapadnog dijela Kalimanja, kod restorana “Volat”. Taj materijal je plutajućim cjevovodom odvodila na samo oko 250 metara udaljenosti i prosipala na ulazu u marinu, u tjesnacu Grlo, zatrpavajući tako ionako uzak i plitak jedini ulaz u tivatsku gradsku marinu.

Prema tekstu tendera Opštine Tivat, na kojem je ta firma dobila posao, izvođač je bio u obavezi da iskopanih oko 40.000 kubika nanosa iz podmorja gradske lučice, odvede na udaljenost ne manju od kilometar od gradske obale i odloži na dubinu mora ne manju od 10 metara.

“Iva-put” to tada nije radila, već su Kalimanj pretvarali u veliki zavoreni bazen. Nakon pisanja medija reagovali su iz ekološke i inspekcije sigurnosti plovidbe, pa je Opština, koja za taj posao izdvaja skoro 200.000 eura, prekinula radove, navodeći da je to bila “testna faza”. Saopštili su i da će radove nastaviti kada, pored ostalog, bude izabran adekvatan nadzorni organ.

Kazali su i da će na plovnom bageru biti dva separatora, u kojima će se izdvajati kabasti otpad iz usisanog mulja, prije nego što se sakupljeni mulj ponovno prospe u more i odloži na dubinu ne manju od 10 metara.

Takvo dubljenje Kalimanja ima i ozbiljne ekološke posljedice – nanosi mulja iz lučice puni su fekalnih i drugih štetnih materija taloženih posljednjih 30-ak godina. Sve te štetne materije sada pumpa sa bagera usisava i preko plutajućeg cjevovoda rasipa u more Tivatskog zaliva na mnogo većoj površini.

Predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) ostao je “100 odsto” pri tvrdnji da je ono što se događalo sa kopanjem jednog i istovremenim zatrpavanjem drugog dijela Kalimanja bila “testna intervencija” i dodao da Opština ima sve neophodne saglasnosti od Morskog dobra da obavi produbljivanje gradske marine.

Morsko dobro je tender za Kalimanj raspisalo na osnovu Vladine odluke o davanju koncesija za luke od lokalnog značaja. U Opštini su sigurni da će lokalno komunalno preduzeće nastaviti da upravlja gradskom lučicom, koju su Tivćani samodoprinosom za sebe izgradili sredinom 80-ih godina prošlog vijeka.

“Lučica Kalimanj ima 90 odsto komunalnih i 10 odsto komercijalnih vezova i ona je bilo kome osim gradu neisplativa. Više puta sam rekao da će Kalimanj ostati Opštini, jer je on srce Tivta”, rekao je Kusovac.

Bonus video: