Velemajstor Božidar Ivanović uputio molbu Trampu: Rehabilitovati Bobija Fišera

Fišer je odigrao revanš sa Borisom Spaskim 1992. godine na Svetom Stefanu, a taj dvoboj dvojice majstora privukao je veliku medijsku pažnju, jer je tadašnja Jugoslavija bila pod sankcijama, a on prekršio američke zakone
218 pregleda 4 komentar(a)
Bobi Fišer, Foto: Twitter
Bobi Fišer, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.03.2018. 12:10h

Velemajstor Božidar Ivanović uputio je molbu predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, za posthumnu rehabilitaciju Bobija Fišera, bivšeg šampiona svijeta u šahu i jednog od najvećih u istoriji.

Fišer je odigrao revanš sa Borisom Spaskim 1992. godine na Svetom Stefanu, a taj dvoboj dvojice majstora privukao je veliku medijsku pažnju, jer je tadašnja Jugoslavija bila pod sankcijama, a on prekršio američke zakone.

Zbog toga je u SAD bila raspisana potjernica za njim, a meč na Svetom Stefanu organizovao je kontroverzni Jezdimir Vasiljević.

Fišer, je osvojio titulu svjetskog prvaka 1972. godine u meču sa Borisom Spaskim, nakon čega je, sve do revanša 1992. godine, prestao da igra.

Nakon završetka meča Fišer se nije mogao vratiti u SAD, a američka Vlada je tražila izručenje i od zemalja u kojima je boravio.

Skrivao se u zemljama koje su mu davale privremeno skrovište, a 2004. živio je u Japanu.

SAD su zahtijevale izručenje, pa mu je u napetoj atmosferi, prije nego što je japanska Vlada donijela odluku o tome. Vlada Islanda početkom 2005. dodijelila mu je državljanstvo i poslala po njega poseban avion.

Preminuo je i sahranjen je na Islandu u januaru 2008. godine.

Bonus video: