Bukovica neće u cijevi

Mještani uskočkih i drobnjačkih sela, ali i ljubitelji prirode iz cijele države, odlučni u namjeri da zaštite bistru rijeku
2532 pregleda 5 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Obrad Pješivac
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.05.2019. 07:42h

Naša politička partija je rijeka Bukovica i zbog nje ćemo nastaviti borbu sve dok ne odustanu od namjere da njenu bistru vodu stave u cijevi.

To je juče poručio Novak Strunjaš iz Timara, sa novog protestnog okupljanja mještana uskočkih i drobnjačkih sela, ali i ljubitelja prirode iz praktično cijele Crne Gore.

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić nije se odazvao pozivu organizatora da prisustvuje protestnom okupljanju u Bukovici povodom gradnje malih hidroelektrana, kako bi sa njim razgovarali o aktuelnoj situaciji.

Praktično svi okupljeni isticali su da jedinstveni u namjeri da nipošto ne dozvoli devastacija bistre rijeke i njenog kanjona. Naglasili su da iza zaštite rijeke ne stoji nikakav politički interes i pozvali premijera Duška Markovića da dođe i razgovara sa narodom i vidi šta se planira graditi.

Rekli su i da su ohrabreni odlukom Vlade da se prekine sa izdavanjem dozvola za gradnju malih hidroelektrana.

“Naša politička partija je Bukovica. Zbog nje nastavljamo borbu koja će trajati sve dok se ne zabrani naum da se njene vode stave u cijevi. Mi smo za razvoj našeg kraja, ali da to bude u obostranom interesu, uz očuvanje prirodnih vrijednosti. Gradnjom malih hidroelektrana zaustaviće se razvoj turizma, koji je u zamahu, ali i poljoprivreda, što je naša perspektiva. U suprotnom, stanovništvu se nude samo mrvice“, kazao je Strunjaš.

Mihailo Bulatović je rekao da prisustvo “ovoliko naroda”, lokalnoj upravi i investitoru pokazuje da nije u pitanju protest grupe građana, već stav više od 90 odsto žitelja tog kraja.

“Odbranom rijeke branimo naše živote i egzistenciju. Tragično je u 21. vijeku bistru pijaću vodu koja nam znači život uzimati ljudima u vremenu kad je vrednija od nafte“, kazao je Bulatović.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu dr Ilija Srdanović, koji je odrastao na rijeci Bukovici, istakao je da su naučna i stručna javnost nepodijeljeni u mišljenju da male hidroelektrane samo pojedincima donose dobro i da se gradnja mora spriječiti i zbog narednih generacija.

Slično misli i profesor sa Pravnog fakulteta u Beogradu Radovan Vuković.

“Naša Bukovica nije ničija prćija, već ponos svih nas koji smo uz nju odrastali, ili tu živimo. Nastavljamo sa tradicijom da ono što nam je priroda dala tako i ostane. Na sceni je otimačina uz korišćenje posjedovnih listova i drugih papira, ali se prenebregava okolnost na pravima stečenim kroz vjekove“, poručio je Vuković.

Čuvari Bukovice ranije su pored rijeke postavili kamp-naselje, kako bi onemogućili izvođača radova da nastavi sa probijanjem puta. Na tom mjestu firma “Hydra MNE” započela je pripremne radove na gradnji mini-hidroelektrana “Bukovica 1” i “Bukovica 2”.

I dok Šavničani, Žabljačani i ljubitelji prirode pokušavaju da odbrane rijeku, i imanje Zekovića koje je devastirano probijanjem puta, izvršni direktor “Hydre MNE” Boban Garović tvrdi da rade zakonito.

Njegovu stranu drži i lokalno rukovodstvo. Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić kazao je da će mHE donijeti dobrobit građanima.

Iz NVO Ekološki pokret Donja Bukovica i NVO Ozon prije par dana pozvali su premijera Markovića da traži obustavu radova na Bukovici i i raskid ugovora sa investitorom.

Jedan od suvlasnika imanja preko kojeg “Hydra MNE” krči put Ljubinko Zeković apelovao je na sve državne institucije, policiju i sud da spriječe pravno nasilje nad njihovom imovinom.

“Kao potvrdu da je ovo naša imovina imamo izvod iz lista nepokretnosti i preko 100 svjedoka. Ne mogu da vjerujem da se ovakve stvari dešavaju u Crnoj Gori i da čovjek ne može da odbrani svoje imanje. Zbog toga sam pozvao prijatelje i komšije koji brane rijeku Bukovicu da mi pomognu u odbrani mog imanja. Gospodi investitorima poručujem da na pokušavaju da prave nikakve dogovore ni sa kim, jer bez mog i potpisa mojih stričeva koji žive u Americi neće proći kroz naše imanje, to im garantujemo”, kazao je on prije nekoliko dana.

Vlasnici firme “Hydra MNE” su Milovan Maksimović i Jovan Gordijan. Maksimović je brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića...

Odbornica Demokrata u Skupštini opštine Žabljak Rada Vemić pozvala je juče nadležne da što prije obustave otpočete radove kako bi se “narod oslobodio i posvetio poljoprivrednim poslovima na svojim gazdinstvima“.

Bonus video: