"Ako je ovo najveća investicija u istoriji Šavnika, tek je zakukala majka najnerazvijenijoj opštini"

Bukovica je odgajila generacije i generacije naših predaka, i mi imamo samo jednu želju, da je ostavimo i našim potomcima, poručuju mještani
2235 pregleda 6 komentar(a)
Sa jednog od ranijih skupova, Foto: Svetlana Mandić
Sa jednog od ranijih skupova, Foto: Svetlana Mandić

Mještani sela koja gravitiraju rijeci Bukovici poručili su gradonačelniku Šavnika Mijomiru Vujačiću i vlasnicima firme Hydra MNE da bi možda Bukovica u narednih tri decenije donijela tom gradu tri miliona eura, ali bi u tom slučaju grad, na čelu sa Vujačićem, Bukovici uzeo sve.

"Ali baš sve! Uzeli bi nam i srce i dušu, i život i snagu, a to, gospodo, neće moći. I zato nemojte više da brinete o našoj perspektivi, jer jasno je kao dan, da se nijeste sjetili našeg interesa baš sada zbog nas, nego zbog vas i vama nadređenih. Dobro mi znamo da je vaša računica jasna, ona finansijska, i da biste na našoj rijeci da zgrnete milione. Ali, imamo i mi svoju računicu, a to je ona ista koju su imali naši preci. I ne vidimo da su se preračunali zbog toga što je nijesu dali raznim kabadahijama", poručili su čuvari Bukovice.

Oni i danas stražare na mjestu na kom je firma Hydra MNE započela pripremne radove na gradnji mini hidroelektrana "Bukovica 1" i "Bukovica 2".

Istakli su da je teritorija Drobnjaka nastala nakon borbe sa Kricima, lokalnim plemenom, a zbog sukoba oko vodopoja na rijeci Bukovici.

"I evo nakon mnogo vjekova, opet žele da nam otmu najvrjednije, kao što jedan naš mještanin reče, jedino što nam je ostalo. I to je svima jasno zbog čega, da bi se 'napojio' vrlo mali broj ljudi i od nje još više napunio ionako do vrha pune džepove. E pa neće moći, gospodo! Ako ovo smatrate najvećom investicijom u istoriji Šavnika, onda je tek zakukala majka najnerazvijenijoj opštini u Crnoj Gori. Zar najzapostavljeniji grad u državi treba da se 'vadi' na uništenju onoga za čim žudi sav civilizovan svijet, a to su čiste rijeke i pijaća voda u njima. Miomir Vujačić i njegova svita, kojima je najveći uspjeh što su za svog mandata prepolovili broj stanovnika u opštini Šavnik, ima izgleda isti cilj i u selima oko Bukovice. E pa ni to neće moći, gospodo", kazali su oni.

Osvrnuli su se i na najave zapošljavanja lokalnog stanovništva u mini hidroelektrani i najavu organizovanja školske i vanškolske aktivnosti.

"Eto prilika svakom dobronamjernom da subvencira u poljoprivredu i turizam, pa nek se obrati resornim ministarstvima i zajedničkim snagama napravimo naša sela, sa našom rijekom, neizostavnom destinacijom za turiste. A onda bi bilo posla ne za deset, nego sa stotine radnika. Ako bi uradili ono što ste zamislili, onda ne bi ni bilo škola, jer bi primorali ljude da isele, pa kako bi onda realizovali te najavljene školske aktivnosti. Kažete da bi tada čistili i puteve. Pa zašto ih do sada nijeste čistili? Zato što ste se ponašali kao da nikog ovdje nije ni bilo do sada. Eto koliko mislite na nas i koliko vam je stalo do mještana. Definitivno vam logika nije jača strana, i zato vam još jednom poručujemo da nas poštedite nje, pa negdje drugo sa njom činite 'dobro'.

O valorizaciji šavničkog kraja govori čovjek koji ne živi u njemu. Čovjek koji svakog jutra putuje do njega sa povećim brojem službenika-putnika, koji su šavničkoj omladini i građanima uzeli posao, pa se šavnička mladost raseljava, a oni kojima je dobro ni ne borave u gradu za čiji se razvoj zalažu. Da ponovimo samo, da bi od ovog projekta korist imalo 3 odsto njih od 100 odsto stanovništva, jer bi se takvima dao dio od ovoga kolača za zasluge oko glasanja i podrške izgradnje mHE i trajne devastacije prirode", kazali su Bukovičani.

Oni dodaju da govore jezikom naroda, jer potiču iz naroda i da se možda ne razumiju u "te vaše brojke".

"Ali znamo toliko, a to smo naučili od naših đedova i prađedova, da života u selu nema bez vode. Bukovica je odgajila generacije i generacije naših predaka, i mi imamo samo jednu želju, da je ostavimo i našim potomcima. Da u njoj uživamo sada i za vazda. Da ulovimo po neku ribu, da se u njoj okupamo i napojimo stoku, da i mi sami ugasimo u njoj žeđ, Zapostavili smo svoje poslove, porodice i sve obaveze u želji da odbranimo našu rijeku, poremetili ste našu svakodnevicu, ali iz dana u dan jačate našu slogu i volju. Naš stav i našu želju ponovili smo bezbroj puta, ali nam neće nikada dosaditi da je ponavljamo, pa ćemo to sa velikim zadovoljstvom i punog srca reći i sada: „Ne damo Bukovicu ni za sto miliona“," zakljulili su mještani.

Bonus video: