TRAŽE DA SE OBJAVI NOVO I DOPUNJENO SAOPŠTENJE

Amfilohije i grupa vladika se ogradila od Irineja: Nije Sabor zvao Vučića i Dodika

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posjetili Patrijaršiju "na poziv Sabora", kako piše u zvaničnom sapštenju, već da je "to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha"
7702 pregleda 39 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2019. 15:20h

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u viskim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocjenjuje da je "portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora" zbog čega "izražavaju svojenegodovanje i ograđuju se od pomenutog Saopštenja".

Kako se navodi u pusmu, u koje je list Danas imao uvid, grupa episkopa je razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej "tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posjete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

Oni tvrde da je "potpuno je bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umiješnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv".

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posjetili Patrijaršiju "na poziv Sabora", kako piše u zvaničnom sapštenju, već da je "to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha".

Vladike traže da se iz rečenica: "o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu" izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM "potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora".

Danas navodi i da je ova grupa vladika nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju "prećutana" posjeta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostomapovodom ukrajinskog crkevenog pitanja, kao i "relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa dijelom Crkve u Sjevernoj Makedoniji koja je u raskolu". Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocjenu da su "iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru", ova grupa vladika traži da se zvaničnog sajta SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako Danas nezavnično saznaje, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom mijenjao jer je u "prvoj varijanti", mimo odluke Sabora u nju uključio i "slučaj" episkopa zapadno-američkog Maksima.

Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskj štampi koja je negirala da se vladika Maksim "pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti".